TÉMA

Nová společenská smlouva

Nejpřísnější migrační pravidla v EU. Co všechno chystá nová nizozemská vláda

Čtyři politické subjekty včetně Strany pro svobodu (PVV) vítěze voleb – pravicového populisty Geerta Wilderse – se v Nizozemsku dohodly na vytvoření nové vlády. Wilders se premiérem nestane, už ale avizoval „nejpřísnější azylovou politiku všech dob“ a slíbil, že „Nizozemci jsou opět na prvním místě“. Podle některých médií čeká Brusel a Evropskou unii šok, vládní plány však odhalují i kompromisy mezi koaličními stranami. Wilders však jako lídr největšího bloku v parlamentu bude činit klíčová rozhodnutí, píše Bloomberg.
17. 5. 2024|

Půlroční vyjednávání o vládě v Nizozemsku skončilo dohodou čtyř stran. Wilders premiérem nebude

Téměř šest měsíců po parlamentních volbách v Nizozemsku se uskupení čtyř stran včetně krajně pravicové Strany pro svobodu (PVV) vítěze voleb Geerta Wilderse dohodlo na vytvoření vlády. Podle agentury Reuters to ve středu v Haagu oznámil Wilders, který se ale nestane premiérem. Nároku na post se kvůli kontroverzím, které jeho osoba budí, Wilders vzdal už v březnu. Jméno ministerského předsedy zatím nebylo oznámeno.
15. 5. 2024|

Vyjednávání o nizozemské vládě uvázla, Wildersův vyjednavač odstoupil

Povolební vyjednávání o příští nizozemské vládě zatím narazilo na komplikaci. Hlavní vyjednavač vítězné krajně pravicové Strany pro svobodu (PVV) Gom van Strien totiž kvůli obviněním z podvodů odstoupil. Strana pro svobodu Geerta Wilderse nečekaně zvítězila ve středečních parlamentních volbách a v pondělí měla začít vyjednávat s potenciálními koaličními partnery. Informoval o tom server nizozemské televize NOS.
27. 11. 2023|

Nizozemsko ve středu čekají předčasné volby. Rutte skončí v čele země

V Nizozemsku vrcholí kampaň před volbami do dolní komory parlamentu, které se uskuteční ve středu. Obyvatelé zhruba sedmnáctimilionové země vyrazí k urnám předčasně, jelikož se během léta v polovině mandátu rozpadla vláda nizozemského premiéra Marka Rutteho. Ten již avizoval, že znovu do úřadu předsedy vlády kandidovat nehodlá.
20. 11. 2023|