Vyjednávání o nizozemské vládě uvázla, Wildersův vyjednavač odstoupil

Povolební vyjednávání o příští nizozemské vládě zatím narazilo na komplikaci. Hlavní vyjednavač vítězné krajně pravicové Strany pro svobodu (PVV) Gom van Strien totiž kvůli obviněním z podvodů odstoupil. Strana pro svobodu Geerta Wilderse nečekaně zvítězila ve středečních parlamentních volbách a v pondělí měla začít vyjednávat s potenciálními koaličními partnery. Informoval o tom server nizozemské televize NOS.

V nizozemských médiích se během víkendu objevila tvrzení, že van Strien je spojován s podvodem u svého bývalého zaměstnavatele, který na něj podal trestní oznámení. Van Strien odmítl, že by pochybil, ale z pozice vyjednavače odstoupil. Řada politických stran přitom na dotaz NOS uvedla, že proti van Strienovi jako vyjednavači nemá výhrady navzdory mediálním obviněním.

Zkušený, ale poměrně neznámý senátor van Strien měl za úkol provést inventuru možných koalic. Do začátku prosince měl podat zprávu dolní komoře parlamentu, aby zákonodárci mohli o této otázce jednat 6. prosince a poté jmenovat dalšího úředníka, který by zahájil konkrétnější rozhovory o vytvoření koalice, napsala tisková agentura AP.

Údajný podvod se týká dceřiné společnosti Utrechtské univerzity a nemocnice UMC Utrecht, Utrecht Holdings, kterou do roku 2009 van Strien řídil. Zpráva společnosti Deloitte podle deníku NRC uvádí, že van Strien a jeho nástupce převedli akcie společnosti na další firmu, v nichž měla každá z jejich manželek 32procentní podíl.

Wilders je ve složité pozici

Wilders, ač vítěz voleb, se ocitl ve složité pozici kvůli svým postojům. Jeho návrhy na zakázání mešit, zastavení imigrace nebo na referendum o vystoupení z EU výrazně snižují jeho koaliční potenciál, upozornila agentura AFP.

Ve středečních parlamentních volbách překvapivě zvítězila právě PVV, která ve 150členné sněmovně získala 37 mandátů, druhá skončila společná kandidátka nizozemské Strany práce (PvdA) a Zelené levice (GL) s 25 mandáty a teprve třetí dosud vládní a favorizovaná Lidová strana pro svobodu a demokracii (VVD). Na čtvrté pozici se nečekaně umístila strana Nová společenská smlouva (NSC) poslance Pietera Omtzigta, jež vznikla teprve letos v srpnu.