Netanjahuova válečná vláda má souhlas Knesetu. Expremiér Lapid odmítl pracovat s extremisty

Izraelský parlament (Kneset) schválil vládu národní jednoty sestavenou pro období bojů s hnutím Hamás. Informovala o tom agentura Reuters. V kabinetu kromě premiéra Benjamina Netanjahua či ministra obrany Joava Galanta zasedne i Benny Gantz z dosud opoziční Strany národní jednoty. Do vlády se naopak podle listu Ha'arec nezapojí šéf centristické opoziční strany Ješ atid (Budoucnost existuje) a expremiér Jair Lapid.

Vznik kabinetu podpořilo v Knesetu 66 hlasů, proti byly čtyři. Gantzova Strana národní jednoty nakonec dodá celkem pět ministrů. Gantz se dříve proti Netanjahuově krajně pravicové vládě ostře stavěl.

Rozepře jdou chvíli stranou

Netanjahu a Gantz dohodu o vytvoření krizové vlády oznámili ve středu. Její součástí je podle serveru The Times of Israel pravidlo, že krizový kabinet nebude přijímat jiná rozhodnutí než ta, která souvisí s vedením války proti Hamásu. Netanjahu později v televizním projevu uvedl, že politici odložili stranou neshody, „protože v sázce je osud“ Izraele.

„Toto je válka o náš domov, musí skončit jediným – naprostým vítězstvím a rozdrcením a likvidací Hamásu,“ řekl Netanjahu v parlamentu a 7. říjen označil za „nejstrašnější den pro židovský národ od holocaustu“. „Budeme jednat, nepřítel to pocítí,“ řekl Gantz v parlamentu po složení přísahy.

Kooperace Netanjahua s opozicí je podle politického a kulturního geografa z Ostravské univerzity Vladimíra Baara významná. „Předcházející vláda měla spoustu vnitřních problémů, které pravděpodobně vedly i ke snížení ostražitosti. A budou za to nést následky,“ řekl ve čtvrteční Devadesátce.

Do vlády se odmítl zapojit Lapid. Vadí mu mimo jiné, že její součástí jsou krajně pravicové strany, jako je Židovská síla (Ocma Jehudit), kterou vede ministr pro národní bezpečnost Itamar Ben Gvir. „Netanjahu a Ben Gvir nejsou lidé, kteří obnoví narušenou důvěru izraelského lidu v jejich vládu,“ řekl Lapid v televizním projevu. Dodal, že jeho strana nebude vystupovat proti vládě a nabídne svou podporu během bezpečnostní krize.

Lapid dříve prohlásil, že je otevřený připojení se k „redukované, profesionální a mimořádné vládě“, ale tvrdil, že by nebylo možné zvládnout válku s „extrémním a nefunkčním složením současného kabinetu“.

Izrael v sobotu překvapil útok asi tisícovky ozbrojenců teroristického hnutí Hamás z Pásma Gazy. Boje si podle poslední bilance vyžádaly více než třináct set izraelských životů, z toho stovky civilistů. Odvetné izraelské bombardování Pásma Gazy si vyžádalo přes čtrnáct set obětí. Izrael povolal do zbraně záložníky a podle pozorovatelů se chystá na pozemní operaci v izolovaném Pásmu Gazy.

Nabídku na vznik vlády národní jednoty udělal Netanjahu hned v sobotu na setkání s Lapidem a Gantzem. Uvedl tehdy, že taková vláda by měla stejný formát jako vláda Leviho Eškola, do níž vstoupil tehdejší opoziční lídr Menachem Begin před šestidenní válkou v roce 1967. Izrael zažil již tři vlády národní jednoty.