Netanjahu trvá na kontrole Filadelfského koridoru. Dle Gantze je to překážka míru

Horizont: Problematika Filadelfského koridoru (zdroj: ČT24)

Uprostřed pokračující války a mohutných demonstrací za propuštění rukojmí z Gazy se v izraelské politice strhla nová bitva. A to o budoucnost takzvaného Filadelfského koridoru, neboli pásu území podél hranice Pásma Gazy s Egyptem. Premiér Benjamin Netanjahu požaduje, aby na ní kvůli odhaleným tunelům Hamásu zůstali izraelští vojáci. Ministr obrany Jo'av Gallant a lídr opozice Benny Gantz, oba generálové ve výslužbě, tvrdí, že to je překážka míru.

Podle dohody z roku 2005 měla Filadelfský koridor, který své jméno dostal zcela náhodně, strážit egyptská armáda. Izraelští ženisté ale pod ním od května odhalili přes 150 tunelů na pašování zbraní i zboží.

„Pokud vláda rozhodne, abychom ve Filadelfském koridoru zůstali, budeme tam v silné pozici. Pokud rozhodne, že ho budeme monitorovat na dálku a v případě potřeby tam zaútočíme, víme, jak na to,“ řekl náčelník izraelského generálního štábu Herci Halevi.

Gantz, bývalý náčelník generálního štábu z poslední velké války Izraele s Hamásem v létě 2014 a současně lídr opozice, tvrdě kritizuje neoblomnost premiéra Netanjahua. Ten po odhalení mnohem většího množství tunelů, než se myslelo, trvá na stálé izraelské vojenské přítomnosti na hranici Gazy a Egypta.

„Kontrola Filadelfského koridoru je důležitá a představuje vážný operační úkol proti pašování a posilování Hamásu. Netanjahu ale ví, že samotné pozorovací věže jsou pro naše bojovníky jen místo na omezenou palbu a že tunely stejně nemůžou zastavit,“ je přesvědčen Gantz.

Koridor je zdrojem napětí dlouho

„Osa zla potřebuje Filadelfský koridor, a proto ho musíme kontrolovat. Právě z tohoto důvodu Hamás trvá na tom, abychom odtamtud odešli. A právě z tohoto důvodu trvám na tom, abychom tam byli,“ stojí si za svým izraelský premiér.

Naposledy izraelští vojáci ovládali gazansko-egyptskou hranici v roce 2005. Střežit ji měl Egypt. V lednu 2008 ji Hamás prorazil a davy Palestinců začaly hranici překračovat. „Vládnoucímu Hamásu byla izolace Gazy už delší dobu trnem v oku. A jakmile Izrael zpřísnil blokádu, prorazila předem připravená komanda na dvaceti místech kdysi přísně střeženou bariéru,“ říkal v roce 2008 tehdejší blízkovýchodní zpravodaj ČT Jakub Szántó.

Egypt se i nyní obává, aby Palestinci neuprchli před izraelskou armádou na jeho území. Od května, kdy tanky pronikly do Rafahu, drží hraniční přechod uzavřený. Jeho uvolnění pro humanitární dodávky i evakuace ale podmiňuje právě stažením Izraele od Filadelfského koridoru. Požadavek, na kterém se shoduje se společným partnerem – Spojenými státy.