Německá stávka na železnici se stupňuje, zrušeny mají být i některé spoje z Česka

K protestu, který v úterý zahájili strojvedoucí nákladních vlaků společnosti Deutsche Bahn (DB), se v noci na středu přidali také jejich kolegové z osobní dopravy. Informovala o tom agentura DPA. Protest, kterým se odbory GDL snaží vymoci vyšší mzdy a kratší pracovní dobu, má trvat do pátečního večera. S problémy musí počítat nejen cestující v Německu, zrušeny mají být i některé spoje z Česka.

Společnost DB vydala mimořádný jízdní řád, který předpokládá zrušení zhruba 80 procent obvyklých dálkových spojů. Významně ubude také regionálních spojů, byť rozsah omezení se bude v jednotlivých regionech lišit, upozornil přepravce.

S dílčími výpadky bude nutné počítat i poté, co by stávka měla v pátek v 18 hodin skončit. Kromě strojvedoucích v DB vstoupili do stávky také jejich kolegové ze železniční společnosti Transdev.

Události v regionech: Jak stávky v Německu dopadají na cestující a obchodníky v Česku (zdroj: ČT24)

Odboráři požadují pětatřicetihodinovou pracovní dobu, zvýšení platu přibližně o 13 tisíc korun měsíčně a chtějí také inflační prémii ve výši přibližně 75 tisíc korun, která by byla vyplacena jednorázově, přiblížil zahraniční zpravodaj ČT Pavel Polák.

„Myslím si, že je vysoce pravděpodobně, že v příštích týdnech se bude stávkovat znovu. Protože ochota na straně DB není taková, jakou by si odboráři představovali,“ řekl Polák. Podle něj už vedení železniční společnosti přistoupilo na zkrácení pracovní doby, ale odmítá zvyšování platu a nezodpovězená je i otázka inflační prémie.

„Pokud se do pátku nic nezmění, uděláme si přestávku a půjdeme do nové protestní zaměstnanecké akce,“ uvedl už předák odborů německých strojvůdců GD Claus Weselsky.

Zpravodaj Polák o stávce na německé železnici (zdroj: ČT24)

DB se snažily stávku právní cestou zastavit, u zemského pracovního soudu ve Frankfurtu nad Mohanem v úterý večer ale neuspěly. Polák vysvětlil, že pracovní soud neposuzuje, zda jsou nároky strojvůdců oprávněné. Zabývá se pouze tím, zda se stávka koná podle zákona a zda je přiměřená.

Stávka na železnici se časově shoduje s celostátními protesty německých zemědělců, které by ve středu mohly vést k dalšímu narušení dopravy v Německu. Mimo jiné jsou ohlášeny demonstrace a blokády dálničních nájezdů. Ve středu si dali s traktory sraz například v centru Drážďan.