Německá ministryně jednala s Ukrajinci, Britové jim dodávají obranné systémy

Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková se v pondělí v Kyjevě setkala se svým ukrajinským protějškem Dmytrem Kulebou. Vyzvala k mírovému řešení sporu s Moskvou a vyslovila se pro obnovení rozhovorů o Donbasu v takzvaném normandském formátu, tedy mezi Ruskem, Ukrajinou, Německem a Francií. Naopak Velká Británie oznámila, že do země dodává lehké obranné systémy na ochranu před ruskými jednotkami.

Německá ministryně navštívila Ukrajinu v době vzrůstajícího napětí na rusko-ukrajinské hranici, kde Moskva shromáždila desetitisíce vojáků. Kyjev varuje, že se Kreml možná připravuje na invazi. Rusko, které v roce 2014 vojensky anektovalo poloostrov Krym a zažehlo válku v Dobasu, ale popírá, že by nový útok na svého souseda chystalo.

„Diplomacie je jediná schůdná cesta,“ prohlásila podle agentury Reuters Baerbocková. „Jakákoli další agrese by ruský režim přišla draho, a to ekonomicky, strategicky i politicky,“ dodala. Diplomatka dále uvedla, že s francouzským ministrem zahraničí Jeanem-Yvesem Le Drianem navštíví konfliktní oblast na východě Ukrajiny, aby se se situací seznámila, informuje agentura DPA.

Podle německé ministryně je zapotřebí plnění takzvaných minských dohod, které uzavřely Kyjev, Moskva, Paříž a Berlín v roce 2015 s cílem ukončit boje v Donbasu. Proti sobě tam stojí ukrajinské vládní jednotky a Ruskem koordinované síly. V bojích od roku 2014 zemřelo více než čtrnáct tisíc lidí.

Británie oznámila dodávky zbraní

Berlín je připraven vést s Moskvou dialog, řekla dále šéfka německé diplomacie. Podle ní je zapotřebí jednat o deeskalaci hned v několika různých formátech. Zároveň opět odmítla možnost, že by Německo podpořilo Ukrajinu dodávkami zbraní. Cílem její země podle ní není krizi dále eskalovat.

Naopak britský ministr obrany Ben Wallace oznámil, že Spojené království Ukrajině dodává lehké obranné systémy. Podle něj zbraně pro Rusko přímé nebezpečí nepředstavují, pomoci by mohly jen při sebeobraně.

V souvislosti s rozsáhlým kybernetickým útokem, který minulý týden postihl internetové stránky řady ukrajinských institucí, Baerbocková Kyjevu nabídla podporu v podobě vyslání odborníků na kybernetickou bezpečnost. Rusko odmítá tvrzení Ukrajiny, že hackerský útok zorganizovalo.

Ještě v pondělí by německá ministryně měla odletět do Ruska, kde má na úterý naplánované jednání se svým protějškem Sergejem Lavrovem. Role Německa jakož i celé Evropské unie byla při letošních dosavadních jednáních s Moskvou o Ukrajině spíše omezená. Kreml minulý týden vedl rozhovory napřímo se Spojenými státy a posléze s NATO.