Na směřování EU se díváme velmi podobně, prohlásil Fiala po jednání s Meloniovou

Italská premiérka Giorgia Meloniová v pondělí přijala v Římě předsedu české vlády Petra Fialu (ODS). Jednali spolu o migraci, bilaterálních vztazích či budoucnosti Evropské unie. Fiala v této souvislosti uvedl, že s italskou předsedkyní vlády mají na další směřování sedmadvacítky velmi podobný pohled. Během jednodenní návštěvy italské metropole se premiér Fiala v odpoledních hodinách setkal i s italským prezidentem Sergiem Mattarellou.

Meloniová přivítala Fialu na nádvoří Chigiho paláce, kde sídlí italský kabinet. Šéf české vlády uvedl, že měl se svou italskou kolegyní velmi otevřený dialog. „Velmi podobně se díváme na další směřování Evropské unie,“ prohlásil. Spolu s Meloniovou je Fiala představitelem unijní strany Evropských konzervativců a reformistů (ECR).

Itálie patří podle něj ke klíčovým spojencům Česka. „Česká republika patří s Itálií k zemím, které chtějí jít dál, než kam nás dostal migrační pakt,“ pokračoval. Zdůraznil také důležitost spolupráce se zeměmi mimo EU. Za možnou cestu, jak si poradit s nelegální migrací, Fiala označil projekt italských center pro žadatele o azyl v Albánii. Ten ale zatím nebyl spuštěn.

Brífink po jednání Petra Fialy (ODS) s Giorgiou Meloniovou (zdroj: ČT24)

Podle Meloniové pojí Itálii a Česko pevné přátelství a obě země mají silné hospodářské vztahy. „Jsme zajedno v tom, že EU by měla posilovat konkurenceschopnost a hospodářskou bezpečnost,“ konstatovala. Podle ní se Evropa musí stát geopolitickým gigantem a musí posílit svůj vojenský průmysl. Oba premiéři se podle Meloniové shodli i na tom, že je nutné posilovat obranné kapacity Ukrajiny.

Česko a Itálie se podle Fialy shodly také na posilování konkurenceschopnosti Evropské unie či snižování byrokratické zátěže pro podniky.

Se vzájemným zahraničním obchodem v objemu 316 miliard korun patří Itálie k hlavním obchodním partnerům Česka. V tuzemsku působí v průmyslu a ve službách řada předních italských firem. V posledních letech však roste i zájem českých firem a investorů o italský trh. Fiala také zmínil, že část pořizovaných stíhacích letounů F-35 by mohla být vyráběna právě v Itálii za účasti českých firem. Tyto americké letouny se vyrábějí v Itálii v závodě Cameri.

Meloniová navštívila Prahu loni v květnu. Tehdy se s Fialou zabývali vzájemnými vztahy v průmyslu či kultuře, migrací, otázkami obrany či unijní normou pro spalovací motory Euro 7.