Na Slovensku hrozí paralýza ústavního soudu. Může trvat i několik měsíců

Týden v justici: Slovenský ústavní soud v krizi (zdroj: ČT24)

Slovenský ústavní soud čeká posledních šest dní v současném složení. Zatím ale není jisté, zda místa po končících soudcích zaplní noví. Národní rada totiž stále neposlala prezidentovi Andreji Kiskovi seznam kandidátů, ze kterých by měl nové ústavní soudce jmenovat. Jednání o kandidátech v parlamentním výboru se zpozdilo i kvůli diskusi o kandidatuře bývalého premiéra Roberta Fica (Smer).

Bývalý předseda vlády tvrdí, že je přirozené, že se o pozici uchází právě nyní. „(…) přihlásit se do této soutěže můžete jen jednou za dvanáct let,“ říká Fico, který celkem čtyřikrát doplňoval ústavněprávnímu výboru doklady o své právní praxi.

Poslal například i články o zastupování obětí trestných činů nebo potvrzení z univerzit v Nitře a v Banské Bystrici. Ústava vyžaduje od kandidátů patnáct let praxe, podle kritiků ovšem Fico doložil jen dvanáct a půl.

Výbor nakonec Fica doporučil

„Od argumentů se do velké míry přešlo na politickou úroveň, kdy se opravdu počítají hlasy loajálních a neloajálních poslanců a ti rozhodují, jestli těch patnáct let splnili nebo ne. V tomto pohledu je odborná veřejnost poměrně konsternovaná, až znechucená,“ vysvětluje advokát Marián Porvažník. 

Podle místopředsedy Národní rady Andreje Hrnčiara (Most-Híd) se ohledně jednoho kandidáta na ústavního soudce vytváří až přílišná hysterie. „Z prezidentské kanceláře jasně zaznělo, koho pan prezident jmenuje, nebo nejmenuje,“ říká Hrnčiar. Prezident Kiska dal totiž najevo, že Fica nejmenuje. Konkrétní důvody neuvedl, ale sdělil, že kandidáti musejí mít nejen odborné, ale i morální kvality.

Výbor nakonec při druhém hlasování ve čtvrtek kandidaturu Roberta Fica potvrdil a celou skupinu kandidátů poslal do Národní rady. Prezident musí od parlamentu dostat na výběr dvojnásobný počet lidí, než kolik jich nakonec bude jmenovat.

Devíti ze třinácti slovenských ústavních soudců končí funkční období už tuto sobotu (16. února). Po jejich odchodu nebude ústavní soud usnášeníschopný. V takovém případě by existoval pouze jeden soudní senát, nebylo by možné, aby zasedlo plénum ústavního soudu, což by soud ochromilo.

Horší ochrana lidských práv

Parlament se ale v pátek k hlasování o osmnácti jménech nedostal, další hlasování bude následovat v úterý. Je ale možné, že ani v tomto týdnu se poslanci nedokážou shodnout. 

„Slovensku hrozí na nějaký čas nefunkční, anebo ne úplně funkční ústavní soud, což znamená nižší kvalitu ochrany práv lidí. Ústavní soud je i garantem demokratického pořádku v zemi, a tak nikdo neví, co se stane v této oblasti, čili to riziko je velké,“ varuje člen Soudní rady Slovenské republiky Pavol Žilinčík, který byl hostem Týdne v justici.