Moskva odstranila bóje na hranici s Estonskem. Nepřijatelné, reagoval šéf diplomacie EU

Evropská unie odsoudila, že ruští pohraničníci odstranili z řeky Narvy některé z bójí, které tam umístilo Estonsko k vyznačení hranice mezi oběma zeměmi. Šéf zahraniční politiky EU Josep Borrell prohlásil, že „takové akce jsou nepřijatelné“. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg uvedl, že Severoatlantická aliance stojí solidárně po boku Estonska proti jakémukoli ohrožení jeho suverenity.

„Tento hraniční incident je součástí širšího vzorce provokativního chování a hybridních akcí Ruska, včetně těch u jeho námořních a pozemních hranic v oblasti Baltského moře,“ uvedl Borrell. Estonská pohraniční stráž 13. května instalovala prvních padesát bójí. Polovinu z nich ale Rusové o deset dní později odstranili, dodal šéf estonské pohraniční stráže Eerik Purgel.

Podle agentury AP Estonsko a Rusko desítky let – většinou ve vzájemné shodě – na léto instalovaly bóje na řeku Narvu, která od sebe odděluje estonské město Narva a ruský Ivangorod. „Každý rok je vyznačení lodních tras znovu kontrolováno, protože říční dno se postupem času mění,“ přiblížil Purgel.

Po ruské invazi na Ukrajinu v únoru 2022 ale napětí na estonsko-ruské hranici vzrostlo a v roce 2023 Moskva prohlásila, že s polohou estonských bójí na řece nesouhlasí. Následně zpochybnila plánovanou instalaci přibližně poloviny z 250 dalších, informoval server BBC.

Purgel řekl, že Estonsko se v roce 2024 rozhodlo instalovat plovoucí značení na vodu na letní sezonu v souladu s dohodou z roku 2022. „Toto značení je nutné k předcházení chybám v navigaci. Aby naši rybáři či další lidé nezabloudili omylem do ruských vod,“ podotkl Purgel.

Estonská reakce

Estonská premiérka Kaja Kallasová se nechala slyšet, že se snaží situaci s Ruskem vyjasnit. Podle ní odstranění bójí zapadá do širšího rámce ruských akcí, Moskva podle ní používá incidenty na hranicích k „vyvolání strachu a úzkosti“.

Estonské ministerstvo zahraničí si předvolalo ruského chargé d'affaires a zdůraznilo, že odstranění bójí považuje za „provokativní incident“. Zároveň vyzvalo k jejich okamžitému vrácení na původní místo a dodalo, že bude po Rusku žádat vysvětlení.

Spor kolem bójí na řece Narvě přichází poté, co ruské ministerstvo obrany tento týden zveřejnilo návrh na revizi námořní hranice v Baltském moři. To vyvolalo znepokojení mezi členskými zeměmi NATO, včetně Estonska. Ministerstvo návrh po krátké době z webu smazalo.