Městem u Moskvy otřásl silný výbuch, jedna žena zemřela a jsou desítky zraněných

Ruským městem Sergijev Posad, asi padesát kilometrů od Moskvy, otřásl silný výbuch, informuje Meduza. Na zveřejněných fotografiích a záběrech je vidět vysoký sloup dýmu stoupající nad městem. Výbuch prý nastal v místním skladu s pyrotechnikou, který si pronajímala soukromá firma v areálu továrny vyrábějící optické přístroje. Nejméně šest desítek lidí utrpělo zranění, uvedla stanice BBC na svém ruskojazyčném webu. Jedna z žen hospitalizovaných na jednotce intenzivní péče podlehla svým zraněním, uvedla večer agentura Interfax s odvoláním na místní radnici.

„V tuto chvíli je 60 zraněných. Zatím se pohřešuje osm lidí. Rozebírání sutin pokračuje, ale dosud se nenašli žádní mrtví. Jedna žena zemřela na jednotce intenzivní péče,“ uvedl starosta Dmitrij Akulov na sociálních sítích. Pět z lidí, kterým výbuch způsobil zranění, je na ARO s popáleninami a úrazy hlavy a mozku. Podle guvernéra Moskevské oblasti Andreje Vorobjova je na místě neštěstí 28 zdravotnických týmů. 

Výbuch byl podle agentury natolik silný, že tlaková vlna vyrazila okna v domech různých čtvrtí. Škody utrpělo asi 20 bytových domů a také několik sociálních zařízení, upřesnil TASS. Podle záběrů zveřejněných běloruskou opoziční televizí Nexta výbuch zasáhl i tamní školu.

Příčina výbuchu

Co je příčinou výbuchu, zatím není jasné. Na některých telegramových kanálech se podle Meduzy spekuluje o útoku dronu. Agentura TASS uvedla, že na vině je „lidský faktor“ a že na místo se už vydali vyšetřovatelé. V továrně podle ní probíhá plošná evakuace. 

Výbuch zcela zničil sklad s pyrotechnikou, kterou využívala firma k pořádání ohňostrojů u příležitosti oslav. Škody utrpěly i některé části továrny, v jejímž areálu sklad byl, uvedl portál BBC News ve svém ruskojazyčném vydání.

Podle ruského novináře a politického analytika Stanislava Belkovského je zasažená továrna předním dodavatelem optických a elektronických přístrojů, které využívají ruské silové struktury. Továrna podle něj vyrábí například optiku střelných zbraní (puškohledy), zařízení sloužící k navádění střel a raket, dalekohledy či přístroje pro noční vidění. V továrně byla po explozi nařízena plošná evakuace.