Desítky tisíc lidí z Libanonu prchají před izraelskými bombami do Sýrie

Izraelské nálety v Libanonu si od rána vyžádaly 25 obětí na životech, uvedl podle Reuters libanonský ministr zdravotnictví Firás Abjád. Z Libanonu uprchlo tento týden už třicet tisíc lidí před bombardováním do Sýrie, uvedl zástupce Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky pro Sýrii Gonzalo Vargas Llosa. Celkem podle stanice CNN opustily domovy statisíce obyvatel Libanonu. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl spekulace, že bude v následujících hodinách uzavřeno příměří.

Masivní izraelské ostřelování zejména jihu a východu Libanonu, ale také částí Bejrútu, cílené podle izraelské armády na teroristické hnutí Hizballáh, vyhnalo od pondělí z domovů nejméně sto tisíc lidí. Libanonské ministerstvo zdravotnictví ale odhaduje, že vysídleno je už asi půl milionu lidí, uvedla CNN.

„Utíkají ze země ve válce do země, kde je válka už třináct let,“ poznamenal podle agentury Reuters Vargas Llosa. Osmdesát procent ze třiceti tisíc lidí, kteří hranici do Sýrie tento týden překročili, byli podle něj Syřané a zbytek Libanonci. Asi polovina byly podle něj děti a teenageři. Ze země odcházejí spíše ženy než muži, sdělil dále Vargas Llosa.

Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky spolupracuje se syrskou vládou a humanitárními organizacemi na řešení situace těchto uprchlíků, oznámil. Syrské úřady podle něj slíbily, že budou do země pouštět kromě Syřanů i Libanonce po neomezenou dobu, pokud se prokážou doklady totožnosti.

Eskalace konfliktu

Hizballáh začal ostřelovat sever Izraele „v solidaritě“ s Palestinci v Pásmu Gazy, kde izraelská armáda zahájila v říjnu odvetnou ofenzivu za teroristický útok Hamásu na židovský stát ze 7. října. Jeruzalém chce nyní zajistit, aby se desetitisíce evakuovaných Izraelců ze severu země mohly vrátit domů.

Situace se v poslední době vyostřila po sérii explozí pagerů a vysílaček využívaných Hizballáhem. Zahynuly desítky lidí a tisíce dalších byly zraněny. Libanon akci přičetl Izraeli, který se k útoku dosud oficiálně nepřihlásil.

Zpravodaj David Borek o situaci na Blízkém východě (zdroj: ČT24)

V pondělí navíc začala izraelská armáda s nejmasivnějším ostřelováním libanonského území od roku 2006, kdy vedla s Hizballáhem druhou válku. Podle televize al-Džazíra při těchto úderech od pondělí zahynulo více než sedm set lidí.

Ostřelování pokračovalo i v noci na pátek. Izraelský nálet v jiholibanonském pohraničí zabil devět členů jedné rodiny, včetně čtyř dětí, řekl agentuře Reuters Muhammad Saab, starosta obce Šibáa, kde se útok stal. Další izraelský nálet na vojenský objekt na venkově na syrsko-libanonské hranici si vyžádal životy pěti syrských vojáků, napsala Reuters s odvoláním na syrskou státní agenturu SANA.

Rakety Hizballáhu i hútíů

Na izraelské město Haifa bylo podle izraelské armády z Libanonu vysláno deset raket, část z nich sestřelila protivzdušná obrany a nejméně jedna raketa dopadla do moře. Oběti ani škody hlášeny nejsou.

Na centrální Izrael vypálili střelu také jemenští hútíové, kteří mají stejně jako Hizballáh vazby na Írán a podporují Hamás. „V jednu hodinu ráno byla výstraha pro část aglomerace Tel Avivu,“ prohlásil blízkovýchodní zpravodaj ČT David Borek s tím, že z mobilní aplikace nelze poznat, zda raketa přiletí od jihu z Gazy, ze severu z Hizballáhu nebo odjinud.

Načítání...

Jemen je vzdálený dva tisíce kilometrů, podotkl zpravodaj s tím, že raketa země-země byla sestřelena izraelskou protivzdušnou obranou ještě mimo hranice státu a nezpůsobila žádné škody. Někteří lidé utrpěli zranění v panice, jednu mladou dívku srazilo auto, dodal Borek.

Jednání o klidu zbraní

Netanjahu, který bude mít v pátek projev v OSN, uvedl, že Izraelci jednali s Američany o návrhu na příměří mezi Izraelem a Hizballáhem a v příštích dnech budou tyto hovory pokračovat. Libanonský ministr zahraničí Abdalláh Búhabíb vyzval podle The Times of Israel před Valným shromážděním OSN k okamžitému příměří na všech frontách.

„Krize v Libanonu ohrožuje celý Blízký východ,“ varoval Búhabíb. Libanon podle něj vítá snahy Spojených států a Francie o urychlený klid zbraní mezi Izraelem a Hizballáhem, „než se situace vymkne kontrole a dominový efekt znemožní zvládnutí této krize“.

Ke třítýdennímu příměří na okraj Valného shromáždění OSN vyzvaly Spojené státy, Francie a další arabské i západní země.