Koronavirus zavřel severoitalská města. Podle WHO je na vyhlášení pandemie ještě brzy

Události: Itálie hlásí šest obětí koronaviru (zdroj: ČT24)

V souvislosti s šířením nového typu koronaviru zemřelo v Itálii sedm lidí. Itálie je co do počtu nakažených čtvrtou zemí na světě, onemocnělo tam přes dvě stě lidí. Italská vláda kvůli nemoci uzavřela přístup do měst, kde se epidemie šíří nejrychleji. Evropská unie zatím žádná opatření na hranicích v schengenském prostoru neplánuje. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je na vyhlášení pandemie brzy.

On-line přenos

Šíření koronaviru – do dubna

  • 23:14

    Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

  • 23:10
    Česká televize

    Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

  • 22:06

    Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

Podle šéfa WHO Tedrose Adhanoma Ghebreyesuse zatím nejsme svědky nekontrolovaného celosvětového šíření viru provázeného značným počtem úmrtí. „Používat výraz pandemie neodpovídá faktům,“ řekl Ghebreyesus na tiskové konferenci v Ženevě. „Musíme se nyní soustředit na to, abychom virus dostali pod kontrolu, a zároveň se připravovat na potenciální pandemii.“

Podle šéfa WHO je stále šance epidemii koronaviru porazit. „Hlavní poselství, které by mělo všem zemím dodat naději, odvahu a sebedůvěru, je to, že virus je možné zvládnout. Mnoho zemí už právě to udělalo,“ řekl. „Má tento virus potenciál přerůst v pandemii? Ano, rozhodně. Dospěli jsme do tohoto bodu? Podle našeho vyhodnocení situace zatím ne,“ ujistil Ghebreyesus.

Celkový počet obětí nového koronaviru po celém světě přesáhl 2600, drtivá většina jich je v Číně. Skokový nárůst počtu obětí a nakažených během pondělí ohlásily úřady v Jižní Koreji, v Íránu či v Itálii.

Kvůli koronaviru byl uzavřen i milánský dóm
Zdroj: Flavio Lo Scalzo/Reuters

Sedm mrtvých v Itálii

Prvními dvěma oběťmi v Itálii byli osmasedmdesátiletý muž a šestasedmdesátiletá žena, v neděli zemřela rovněž starší žena, která trpěla rakovinou. Čtvrté úmrtí, jež úřady oznámily v pondělí, se týkalo muže, který byl již hospitalizován kvůli jiným onemocněním.

Pátou obětí je osmaosmdesátiletý muž z obce Caselle Landi zhruba šedesát kilometrů jižně od Milána. Jeho předchozí zdravotní stav není známý. Šestým mrtvým je osmdesátiletý muž, který byl pozitivně testován na koronavirus a po převozu z Lodi do Milána zemřel na infarkt. Poslední obětí je pak dvaašedesátiletý muž na dialýze.

Původně úřady informovaly v souvislosti s koronavirem také o úmrtí onkologické pacientky v Brescii, později ale věc dementovaly. 

Itálie je co do počtu nakažených čtvrtou zemí na světě, a to po Číně, Japonsku a Jižní Koreji. Podle italských médií tam onemocnělo 224 lidí, přičemž nemocní jsou v pěti regionech na severu země.

Nejvíce pacientů je v Lombardii, kde je podle šéfa civilní obrany Angela Borrelliho 167 potvrzených případů. V Benátsku je 27 nakažených a v bohatém regionu Emilia Romagna 18. Méně než deset potvrzených případů je pak v dalších severních regionech Piemont a Trident-Horní Adiže. Jeden případ nahlásila také oblast Lazio, kde se nachází hlavní město Řím a kde se již dva lidé úspěšně uzdravili.

Padesát tisíc lidí v jedenácti obcích je v karanténě

Italská vláda kvůli nemoci uzavřela pod hrozbou trestního stíhání přístup do měst, kde se epidemie šíří nejrychleji. Lidé mají zakázáno do nich vejít či je opustit. „Nemyslím si, že karanténní opatření v několika následujících dnech poleví,“ zdůraznil premiér Giuseppe Conte, podle kterého může počet nemocných v příštích dnech vzrůst.

Přísný režim se týká asi padesáti tisíc lidí v jedenácti obcích a městech zejména v provincii Lodi, kde jsou už od pátku zavřené školy, kostely, obchody, stadiony, bary a další veřejná místa. Předčasně skončí i tradiční, turisty hojně navštěvovaný karneval v Benátkách.

„Nesmíme se bát rostoucího počtu nakažených,“ uvedl také Conte a dodal, že „právě podepsal prováděcí dekret, který stanovuje omezení na čtrnáct dní pro oblasti identifikované jako centra infekce“. Šéf civilní ochrany zdůraznil, že nově nakažení pochází z už dříve indikovaných oblastí nákazy, které přijaly preventivní opatření.

Italské úřady současně prošetřují možného „pacienta nula,“ tedy člověka, od kterého se nákaza šíří. Mohl by jím být šedesátiletý farmář, který pochází z oblasti, kde žila první italská oběť nákazy, a pracovně se vyskytoval i v dalších místech, kde se nákaza objevila, včetně vesnice Codogno v Lombardii. Původně byl za pacienta nula považován Ital, který se měl vrátit z Číny. Nákaza ani její stopy se u něj ale nepotvrdily.

Rakousko obnovilo železniční spojení s Itálií, v Lyonu izolovali cestující v autobusu

Rakouské úřady přerušily v neděli večer železniční spojení s Itálií přes Brennerský průsmyk kvůli podezření na koronavirus u dvou cestujících ve vlaku z Benátek do Mnichova. Vlak, v němž bylo asi tři sta lidí, převážně Němců a Rakušanů, kvůli tomu zůstal stát na hraničním nádraží na italském území. Testy ale v obou případech podezření nepotvrdily, a spojení tak bylo v noci na pondělí zhruba po čtyřech hodinách obnoveno.

„Poplach je odvolán, testy u dvou podezření skončily negativním výsledkem,“ uvedlo rakouské ministerstvo vnitra. Rakouské dráhy ÖBB následně ohlásily, že úřední uzavření tratě přes Brenner bylo zrušeno. 

V Rakousku se dosud vyskytlo 181 případů podezření na koronavirus, ale žádný se podle ministerstva vnitra nepotvrdil.

Na nádraží ve francouzském Lyonu úřady v pondělí na několik hodin izolovaly cestující v autobusu, který přijel z Milána. Dva z nich následně převezli zdravotníci do nemocnice pro podezření na nákazu koronavirem. Na výsledky testů se zatím čeká. Ostatní cestující lékaři na nádraží prohlédli a propustili.

Francie dosud zaznamenala 12 případů nákazy koronavirem. V nemocnici zůstává už jen jeden pacient. Jeden čínský turista v Paříži nemoci COVID-19 před časem podlehl.

Schengen zatím drží

Evropská unie zatím neplánuje kvůli šíření koronaviru v Itálii zavést omezení na hranicích v schengenském prostoru. Oznámili to eurokomisaři pro zdraví a pro řešení krizí Stella Kyriakidisová a Janez Lenarčič, informovala agentura Reuters.

Pohotovostní plány pro případ dalšího šíření nemoci v Evropské unii se ale intenzivně připravují. „Pracujeme na různých scénářích, jako je například koordinované pozastavení fungování Schengenu,“ uvedl Lenarčič. Podle něj nicméně v současnosti takový krok Evropská komise nechystá.

Podle Kyriakidisové by jakákoli opatření, která by omezovala pohyb lidí či zboží v rámci schengenského prostoru, měla být „přiměřená a koordinovaná“. Měla by být také založena na vědeckých důkazech. „WHO zatím nedoporučila omezit cestování ani obchod,“ zdůraznila Kyriakidisová. Mise Světové zdravotnické organizace (WHO) podle ní navštíví Itálii v úterý, aby posoudila situaci přímo na místě.

Přísnější kontroly na Slovensku, studenti v preventivní karanténě

Uzavřít hranice se zatím nechystají ani sousedé Itálie, tedy Švýcarsko, Rakousko, Slovinsko a Francie. Některé země však přijaly preventivní opatření u cestujících z Itálie.

Slovensko od úterý zavede přísnější kontroly pasažérů na leteckých linkách z italských destinací. „Každý cestující na palubě letadla z Itálie do Bratislavy bude muset vyplnit dotazník, na jehož základě ho budeme moci v případě potřeby po příletu na Slovensko identifikovat a případně vyhledat,“ uvedl premiér Peter Pellegrini.

Hlavní slovenský hygienik Ján Mikas doplnil, že pokud by na palubě letadla byla osoba s příznaky, které onemocnění COVID-19 provází, bude po příletu odvezena speciální sanitkou na infekční oddělení do nemocnice. 

V chorvatské Pule musí zůstat dva týdny v domácí karanténě 42 studentů gymnázia, kteří byli v sobotu v Benátkách na tradičním festivalu. Školní skupinu se rozhodly ponechat dva týdny v izolaci v budapešťské nemocnici i maďarské úřady. Dvě učitelky, dva řidiči a 11 děvčat se v neděli večer vrátili ze severní Itálie. Nikdo z nich nemá příznaky, které onemocnění nazvané COVID-19 provází, ubytovaní byli však nedaleko jedné z oblastí, které italské úřady uzavřely.

Cestovat do zasažených italských oblastí nedoporučuje české ministerstvo zahraničí, podle kterého se návštěvníci v případě nepříznivého vývoje situace také mohou ocitnout ve čtrnáctidenní karanténě.