Končí tištěná podoba rakouských novin Wiener Zeitung. V létě by oslavily 320. výročí založení

Horizont ČT24: Zrušení tištěné podoby Wiener Zeitung (zdroj: ČT24)

Nejstarší stále vycházející denní noviny světa Wiener Zeitung přestanou vycházet ve své tištěné podobě. Od 1. července bude více než tři století starý rakouský list publikovat obsah jen on-line. O jeho konci už na jaře rozhodl tamní parlament. Opozice ani novináři s krokem nesouhlasí a považují ho za potírání svobodné žurnalistiky s velkou historickou tradicí.

Po tři století mapovaly Wiener Zeitung rakouskou historii a staly se pevnou součástí vídeňských kaváren. Čtenáři v nich vždy našli výtisk zdarma. Teď už ale tímto deníkem listovat nebudou moct.

„Je to smutné, že tak kvalitní médium jako Wiener Zeitung by mělo jednoduše zmizet z trhu. Tiskli jsme tyto noviny po mnoho let s velkou vášní. Ztratíme kus kulturního dědictví,“ posteskl si Ulrich Müller, technický ředitel vydavatelského domu Herold Druck.

List vznikl v roce 1703. Později informoval třeba o vzestupu mladého Wolfganga Amadea Mozarta. 

„Jeho sedmiletý syn je pravým zázrakem. Má znalosti a dovednosti na úrovni kapelního mistra. Nejenže syn sám zvládá koncerty nejslavnějších evropských mistrů s takovým uměleckým nasazením, že lidé jen zírají, nýbrž i sám komponuje,“ stálo v článku Wiener Zeitungu o mladém Mozartovi.

Původně soukromé médium znárodnil císař František Josef I. a staly se z něj hlavní oficiální noviny státu. A právě rakouská vláda teď stojí za koncem slavného deníku. Letos v létě by oslavil 320. výročí.

Důvody zrušení papírové verze

Jako stání noviny musely Wiener Zeitung informovat třeba o výběrových řízeních ve státním sektoru. Firmy naopak musely v listu zveřejňovat změny v obchodním rejstříku nebo účetní uzávěrky, proto na chod deníku taky přispívaly. Vláda tuto povinnost ale ruší a tvrdí, že podle nových unijních směrnic se přesouvají takové informace do virtuálního světa.

Změna byla podle státu nutná i kvůli chystané mediální reformě, která má zajistit větší transparentnost inzerátů a politické reklamy. To vše kvůli kauze exkancléře Sebastiana Kurze, který si nechával zadávat politické průzkumy ve prospěch své strany. A právě vládní materiály musely Wiener Zeitung několikrát do roka zveřejňovat.

Navzdory tomu se ale Wiener Zeitung staly během staletí synonymem kvalitní žurnalistiky. Podle opozice, novinářů i významných osobností je zrušení listu likvidací rozmanitosti na rakouském mediálním trhu.