Kim dorazil do Ruska. Kde a kdy se sejde s Putinem, není jasné

Severokorejský vůdce Kim Čong-un poprvé po čtyřech letech opustil území svého státu a přijel obrněným vlakem do Ruska. Podle ruských médií ho ve vsi Chasan na hranici s KLDR přivítal ministr ekologie a přírodních zdrojů Alexandr Kozlov. Kim se má sejít s ruským vůdcem Vladimirem Putinem, který je nyní na Dálném východě. Spekuluje se, že spolu budou jednat o dodávkách severokorejských zbraní pro ruskou armádu. Místo a čas schůzky Kreml neupřesnil.

Agentura Reuters s odkazem na informovaný zdroj uvedla, že Kim vystoupil z vlaku na hranici v ruském městě Chasan, kde se setkal s místními funkcionáři, než pokračoval v cestě. Zpravodaj ruské státní televize později podle Reuters zveřejnil video, ve kterém severokorejský diktátor vystupuje z vlaku a zdraví se s ruskými představiteli. Byl mezi nimi i guvernér Přímořského kraje Oleg Kožemjako.

Cíl vlaku ale zůstává nejasný. Mnozí předpokládali, že se vůdci KLDR a Ruska setkají ve Vladivostoku, kde šéf Kremlu Putin promluvil na ekonomickém fóru a kde se oba muži setkali už v roce 2019.

Jihokorejská agentura Jonhap ale později zveřejnila snímek, který podle ní zachycuje Kimův vlak v Ussurijsku, asi šedesát kilometrů severně od Vladivostoku. Spekuluje se, že by se schůzka mezi Kimem a Putinem mohla konat na kosmodromu Vostočnyj, který má Putin brzy navštívit.

Kosmodrom však leží devět set kilometrů severozápadně od Ussurijsku a cesta je tak klikatá, že není jasné, kdy by tam Kimův pomalu jedoucí vlak mohl dojet, poznamenala agentura AP. Putin se zmínil o zamýšlené návštěvě kosmodromu, ale neřekl, zda se tam setká s Kimem, píše Reuters.

Události ČT: Kim Čong-un na návštěvě Ruska (zdroj: ČT24)

Zbraně za technologie a potraviny

Podle dřívějších informací listu The New York Times (NYT) bude Putin od Kima žádat dělostřelecké granáty a protitankové střely. Severokorejský vůdce pak bude usilovat o pokročilé technologie pro satelity a ponorky s jaderným pohonem, o potravinovou a energetickou pomoc a také o podporu na mezinárodní scéně. Washington soudí, že potřeba kupovat zbraně od KLDR je důkazem selhání ruské invaze na Ukrajinu.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov podle ruskojazyčného servisu BBC řekl, že se schůzky Putina s Kimem zúčastní také ruský ministr obrany Sergej Šojgu. Ten byl koncem července na návštěvě Pchjongjangu, kde mluvil o utužení vojenské spolupráce mezi oběma zeměmi a KLDR nazval důležitým partnerem Ruska. Kim svému ruskému hostu předvedl zbraně vyráběné v KLDR, konkrétně šlo o drony a balistickou raketu.

„Když naplňujeme vztahy s našimi sousedy včetně Severní Koreje, jsou pro nás důležité zájmy našich dvou zemí, ne varování z Washingtonu,“ řekl podle Reuters mluvčí Kremlu Peskov. Narážel tím na výzvu Spojených států, aby Moskva zbraně od Pchjongjangu nekupovala.

Pro Kima je to první zahraniční mise od začátku pandemie covidu-19, kdy Severní Korea zcela uzavřela své hranice.

Podle serveru BBC News má Kimův vlak dvacet neprůstřelných vagonů, je těžší než běžné železniční soupravy a jeho rychlost je kolem padesáti kilometrů v hodině. Kvůli pomalému tempu odhadla britská stanice dobu jeho cesty z ruské hranice do Vladivostoku na pět hodin.

Rusista Tomáš Glanc z Curyšské univerzity uvedl v pořadu Události, komentáře, že objem připravované dohody  mezi oběma státy nebude mít na obranu Ukrajiny zásadní vliv. Půjde podle něj hlavně o dodávku nábojů Rusům. 

Dodal, že oba režimy, ruský i severokorejský, jsou velmi izolované, na sobě závislé, ale hlavně jsou závislé na politice Číny. 

Glanc o spojenectví Ruska a KLDR (zdroj: ČT24)