Kanadští indiáni dostanou zpět totem ze sbírek skotského muzea

Návrat totemu kmene Nisga'a (zdroj: ČT24)

Skotské národní muzeum vrátilo původním obyvatelům Kanady jedenáctimetrový totem, který koupilo v roce 1929. Příslušníci národa Nisga'a totiž žijí v tom, že jim ho ukradli. Jejich zástupci ho teď přijeli symbolicky převzít.

Zástupci původního národa Nisga’a z Britské Kolumbie přijeli do Edinburghu provést důležité obřady kolem totemu, o nějž kmen přišel téměř před stoletím. Teprve pak ho bude možné zabalit a odeslat zpět do Kanady. „Dnešek byl asi nejšťastnějším dnem mého života. Jsem skutečně plný emocí,“ popsal náčelník Sim'oogit Ni'isjoohl.

Jedenáctimetrový a tunu vážící artefakt byl vytesán v roce 1855, takřka kompletně z jednoho kusu červeného cedru. Vypráví příběh Ts'wawita, následníka rodu, který padl při obraně národa.

„Jde o pamětní totem, reprezentující kapitolu vizuálního archivu našeho života (…) Každý z nich reprezentuje jakousi kapitolu ústavy národa Nisga'a,“ vysvětlila Amy Parentová, kmenovým jménem Noxs Ts'aawit.

Ukradený památník

Zástupci kmene tvrdí, že totem někdo ukradl, když byla většina členů na sezonním lovu. Muzeum uznalo, že i když ho koupilo v dobré víře, nepatří mu. „Nastal čas, abychom ho vrátili tam, odkud vůbec neměl být odvezen. Neměli bychom být vězni dějin,“ řekl skotský ministr kultury Angus Robertson.

Instituce bývalých impérií v poslední době čím dál častěji čelí výzvám k navrácení historických cenností odvezených z jejich někdejších kolonií.