Izrael zranil vojáky mírové mise. Měli se schovat, hájil se

Mírová mise v jižním Libanonu se potřetí za tři dny ocitla pod palbou izraelských vojáků. O nejnovějším zásahu informovala libanonská diplomacie a nejmenovaný zdroj z OSN. Při pátečním úderu utrpěli zranění dva příslušníci mise ze Srí Lanky, další dva vojáci byli zraněni při předchozím útoku. Jeruzalém ve čtvrtek uvedl, že jednotky OSN varoval před střelbou a doporučil jim odejít více na sever, protože v oblasti jsou nyní intenzivnější boje. Nejnovější incident prý izraelská armáda prověřuje. Izrael kritizovala za střelbu na pozice mírotvorců řada zemí v čele s Itálií.

Podle libanonské diplomacie v pátek na pozici mise v Nákuře střílel izraelský tank. Armáda židovského státu potvrdila, že dostala zprávu o „poškození stanoviště“ jednotek UNIFIL, při kterém byli zraněni dva vojáci, uvedl server The Times of Israel. „Zpráva se prověřuje,“ uvedla armáda.

Jednotky UNIFIL přitom byly pod izraelskou palbou už ve středu a ve čtvrtek. Podle OSN izraelský tank ve čtvrtek vystřelil na kontrolní věž hlavního velitelství mise v Nákuře, kde zranil dva vojáky z Indonésie.

Armáda židovského státu k tomu podle Reuters poznamenala, že její jednotky zahájily palbu v blízkosti základny UNIFILu v Nákuře poté, co daly jednotkám OSN v oblasti pokyn zůstat v chráněných prostorách.

Možný válečný zločin

Libanonský prozatímní premiér Nadžíb Míkátí označil střelbu na mírové jednotky za zločin a vyzval Radu bezpečnosti OSN k tomu, aby schválila rezoluci o zastavení bojů v Libanonu.

Čtvrteční izraelskou střelbu na pozice UNIFIL odsoudila řada zemí včetně Španělska nebo Číny. Generální tajemník OSN António Guterres konstatoval, že útoky na mírové mise OSN představují porušení mezinárodního humanitárního práva a jejich opakování je nepřípustné.

Načítání...

Italský ministr obrany Guido Crosetto prohlásil, že OSN ani Itálie nepřijímají rozkazy od izraelské vlády. „Nebyla to chyba, nebyla to nehoda. Může se jednat o válečný zločin, o vážné porušení mezinárodního válečného práva,“ zdůraznil Crosetto.

Itálie, která má v rámci mise druhý nejsilnější kontingent, své vojáky nepřemístí, jak žádá Jeruzalém, řekl v pátek novinářům Crosetto. „Nepřesuneme se jen z toho důvodu, že nás někdo vyzývá silou, abychom odešli,“ uvedl ministr. Podle něj se Itálie ani nechystá své vojáky stáhnout. OSN však bude příští týden o pokračování mírové mise jednat, řekl Crosetto.

Spojené státy jako hlavní spojenec židovského státu daly najevo, že jsou incidentem znepokojeny a naléhají na Izrael, aby ohledně něj poskytnul podrobné informace.

V rámci mise UNIFIL slouží přes deset tisíc vojáků. Největší kontingenty mají s více než tisíci vojáky Indonésie a Itálie, následují Indie či Malajsie. Podle informací na webových stránkách mise v ní nepůsobí čeští vojáci.

Mise má dohlížet na plnění rezoluce 1701 Rady bezpečnosti OSN, která byla schválena v roce 2006 po předchozí izraelské vojenské operaci na jihu Libanonu proti Hizballáhu. Podle této rezoluce nesmí Hizballáh udržovat vojenskou přítomnost jižně od řeky Lítání, která protéká Libanonem asi třicet kilometrů od hranic s Izraelem.

Výzkumný pracovník Ústavu mezinárodních vztahů Jan Daniel komentuje bombardování Bejrútu (zdroj: ČT24)

Civilní terče

Izraelská armáda minulý týden zahájila pozemní operaci v libanonské příhraniční oblasti, kde působí právě i mise OSN. Židovský stát tvrdí, že chce zničit vojenskou infrastrukturu libanonského teroristického hnutí Hizballáh, které od loňského října ostřeluje sever Izraele.

Izrael přitom nyní častěji útočí i proti civilním cílům a infrastruktuře, ať už se jedná o nemocnice nebo hasiče a další prvky záchranného systému, upozornil výzkumný pracovník Jan Daniel z Ústavu mezinárodních vztahů, který komentoval čtvrteční úder Jeruzaléma v centru Bejrútu, při němž zahynulo v obytném domě 22 osob.

Útoky Izraele se podle Daniela rozšířily z jihu Libanonu na celou zemi s tím, jak se židovský stát snaží zničit co nejvíc vojenských kapacit Hizballáhu.