Izraelský úder v Bejrútu zabil nejméně dvaadvacet lidí, tvrdí libanonské úřady

Letecké údery Izraele v centru Bejrútu ve čtvrtek večer zabily nejméně 22 lidí a dalších více než sto zranily, uvádí libanonské ministerstvo zdravotnictví. Izrael ihned vývoj nekomentoval, agentura AP píše o další eskalaci války židovského státu s teroristickým hnutím Hizballáh.

Izraelci centrální část libanonské metropole v posledních týdnech dvakrát bombardovali a označili ji za útočiště Hizballáhu. Nový útok podle neoficiálních informací mohl cílit na minimálně jednoho vysoce postaveného představitele militantního hnutí. To skrze svou televizní stanici uvedlo, že pokus zabít šéfa „styčné a koordinační jednotky“ Vafíka Safá selhal. O přežití muže, jehož už v roce 2019 zařadily na sankční seznam Spojené státy, informovala s odvoláním na své zdroje také agentura Reuters.

Podle agentury AFP byly v Bejrútu slyšet tři výbuchy, přičemž útoky mířily do obytné čtvrti Rás Naba a sousední čtvrti Nuvajrí. Podle agentur byly tyto části libanonské metropole cílem izraelských úderů poprvé. Fotograf AP popsal, že jedna vícepatrová budova byla zcela zničena a další silně poškozena.

Bilance následku úderů podle libanonských úřadů postupně vystoupala na 22 mrtvých a 117 zraněných. Informace o tom, jakou část těchto lidí tvořili členové Hizballáhu, úřady neposkytly.

Na konci září izraelský úder v jedné ze čtvrtí centrálního Bejrútu zabil několik členů skupiny Lidová fronta pro osvobození Palestiny.

Izrael minulý týden zahájil pozemní vojenské operace v jižním Libanonu jako další fázi dlouhodobého konfliktu s Hizballáhem. Libanonské hnutí a izraelská armáda se ostřelovaly přes hranici prakticky každý den od loňského října, kdy Izrael zahájil v Pásmu Gazy válku proti palestinskému teroristickému hnutí Hamás v odvetě za jeho útok v jižním Izraeli.

Situace v Libanonu prudce eskalovala po explozích tisíců komunikačních zařízení využívaných Hizballáhem v polovině září a po následném rozsáhlém izraelském bombardování libanonských pozic Hizballáhu, při němž bylo zabito mnoho členů vedení tohoto hnutí včetně jeho vůdce Hasana Nasralláha.