Izraelská armáda uvedla, že na jihu Libanonu zabila řadu členů Hizballáhu

Izraelská armáda oznámila, že v oblasti města Bint Džubajl v jižním Libanonu zabila nejméně patnáct příslušníků Hizballáhu. Už ve středu zabil izraelský úder na syrský Damašek zřejmě zetě bývalého vůdce libanonského teroristického hnutí Hasana Nasralláha. Židovský stát opět zasáhl i Bejrút, kde podle libanonského ministerstva zdravotnictví zemřelo nejméně šest lidí.

Útok ve městě Bint Džubajl mířil na budovu, ze které militantní hnutí podle armády operovalo. Město bylo cílem izraelského úderu již v červenci. Při leteckém úderu proti skladišti zbraní Hizballáhu tehdy zemřeli tři lidé.

Izraelský noční úder na Bejrút se podle libanonských úřadů odehrál ve čtvrti Bašura, která leží v těsné blízkosti centra města a sídla parlamentu. Agentura AFP s odvoláním na svůj zdroj blízký Hizballáhu napsala, že terčem bylo středisko první pomoci Hizballáhu. Agentura Reuters poznamenala, že ze všech dosavadních izraelských úderů v hlavním městě měl tento nejblíže k sídlu libanonské vlády.

ŽIVĚ: Záběry z Bejrútu (zdroj: Reuters)

Izrael se k útoku bezprostředně nevyjádřil. Nedlouho předtím, ještě před půlnocí místního času (ve středu 23:00 SELČ), ovšem armáda oznámila, že provedla „cílený úder“ na jižním předměstí Bejrútu. Tam izraelské letectvo v posledních dvou týdnech útočí opakovaně proti členům vojenského velení i politického vedení Hizballáhu. Při úderu minulý pátek na podzemní ústředí v této oblasti Izrael zabil i dlouholetého vůdce šíitského hnutí Hasana Nasralláha.

Zdroj blízký Hizballáhu agentuře AFP potvrdil, že Izrael krátce před půlnocí provedl tři vzdušné údery na jižní předměstí Dahíja. Za posledních 24 hodin to byla už třetí série náletů na tuto oblast považovanou za baštu Hizballáhu, poznamenala AFP.

Mluvčí izraelské armády Avičaj Adrai pak v noci na čtvrtek na síti X vyzval v arabštině obyvatele pěti budov v jižním Bejrútu, aby se evakuovali. Uvedl, že se nacházejí v blízkosti zařízení Hizballáhu, proti nimž armáda v blízké době zakročí.

SOHR: Izraelský nálet zabil Nasralláhova zetě

Nevládní Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) tvrdí, že „jednou ze dvou libanonských obětí středečního izraelského náletu, jehož cílem byl byt v obytném domě ve čtvrti Mazza v syrském Damašku, byl Hasan Kasír, zeť Hasana Nasralláha.“ SOHR už ve středu odpoledne napsala, že zasaženou budovu navštěvují vůdci Hizballáhu a představitelé íránských revolučních gard.

Zdroj blízký Hizballáhu tuto informaci agentuře AFP potvrdil s tím, že Hasan Kasír byl zároveň bratrem Džafara Kasíra, odpovědného za pašování zbraní z Íránu do Libanonu. Toho zabil v úterý izraelský vzdušný úder na jižním předměstí Bejrútu, označovaném za baštu Hizballáhu.

Mazza je přísně střežená čtvrť na jihozápadě syrského hlavního města, kde sídlí několik diplomatických misí, včetně libanonského a íránského velvyslanectví, a kde se nachází i sídlo mise OSN.