„Jsme geneticky vytrénovaní pomáhat lidem.“ Bejrút se stal útočištěm pro libanonské uprchlíky

Událost: Lidé v Libanonu prchají před izraelskými raketami (zdroj: ČT24)

Izraelský útok v Bejrútu, který měl za cíl zlikvidovat muže z Hizballáhu, byl jedním z mnoha v posledních dnech. Kvůli konfliktu na libanonském jihu se do metropole stahují statisíce lidí přicházející ze zasažených měst. Uprchlíci spí na ulicích, plážích nebo náměstích.

Už více než tři týdny jsou po celém Libanonu zavřené veřejné i soukromé školy. Z řady z nich se stala uprchlická centra. V jedné se ukryla i dvacetičlenná šíitská rodina Raouf-Jabber, která měla na jihu hospodářství a dva domy. „Každý obyvatel jihu si teď nepřeje nic jiného, než se vrátit tam, kde je jeho místo. Naše země je nám drahá,“ řekl otec rodiny Bassám Raouf-Jabber.

Slabá libanonská vláda poskytuje minimum pomoci, body tak sbírají politické strany včetně těch radikálních. Pomáhají i jednotlivci, například majitelka kliniky Renán, která je sama uprchlicí. „Původně jsem nahrála na Instagram příběh, ve kterém jsem žádala o pomoc s přípravou sendvičů k rozdání,“ popsala diabetoložka a uprchlice z jižního Libanonu Renán Sadidová.

Na sbírku zareagovaly tisíce lidí i firem. Renán Sadidová za deset dní vybrala peníze a naplnila obří sklad. Jídlo, kojenecké potřeby a oblečení teď rozváží po městě. „Je mi čtyřicet let a zažila jsem už čtyři války. Jsme k tomu geneticky vytrénovaní pomáhat lidem,“ dodala.

Libanonská metropole Bejrút dnes na jedné straně představuje bídu, vyhnanství a hlad, na té druhé naopak přepych, luxusní jachty a odlesk bývalé výkladní skříně Blízkého východu.