Hizballáh ani Izrael si otevřenou válku nepřejí, zní z USA. V Bejrútu pohřbili „dvojku“ Hamásu Arúrího

Události: V Bejrútu se konal pohřeb Arúrího, obavy z rozšíření konfliktu trvají (zdroj: ČT24)

Přes tisíc lidí se v libanonské metropoli zúčastnilo pohřbu druhého muže Hamásu Sáliha Arúrího, který zemřel v úterý po útoku na kancelář teroristické skupiny v Bejrútu. Zásah je připisovaný Izraeli a přetrvávají obavy z odplaty ze strany Hamásu, ale také libanonského Hizballáhu. Podle Washingtonu si nicméně otevřenou válku nepřejí ani teroristé, ani židovský stát. USA také popřely, že by měly něco společného s útokem v Íránu, který si ve středu vyžádal přes osmdesát obětí. Situaci na Blízkém východě se pokusí osobně uklidnit šéf americké diplomacie Antony Blinken.

Truchlící dav v Bejrútu ve čtvrtek mával palestinskými vlajkami, vykřikoval protiizraelská hesla a vyzýval Hamás, aby pomstil Arúrího a dalších pět zabitých členů Hamásu. Izrael se k útoku dosud nepřihlásil. Lidé se sešli v mešitě, aby odříkali modlitbu za mrtvé, než se vydali na pochod do uprchlického tábora Šatíla, kde byli pohřbeni tři členové palestinského teroristického hnutí, píše server France 24.

Hamás použil bejrútskou kancelář, kde byl v úterý zabit Arúrí, poprvé od útoku na Izrael z loňského 7. října, upozornil ve čtvrtek libanonský zpravodajský web al-Achbár. Arúrí měl do bytového domu přijet poté, co se vrátil do Bejrútu z návštěv Kataru a Turecka.

Dosavadní závěry vyšetřování podle libanonského webu nasvědčují tomu, že k útoku byly použity poměrně malé střely s „velmi výbušným materiálem“ a že cílem nebyla demolice celého domu, nýbrž zabití lidí v jednom z bytů.

Hrozby zatím pouze na slovní úrovni

Svět nyní s napětím očekává, jaká bude reakce nejen Hamásu, ale také Hizballáhu a Íránu, který je spojencem obou teroristických hnutí. Vůdce libanonského Hizballáhu Hasan Nasralláh sice v nejnovějším projevu použil silná slova, žádná konkrétní výhrůžka přímým útokem na Izrael nicméně nepřišla. „Pokud nepřítel pomyslí na zatažení války do Libanonu, budeme bojovat bez omezení a pravidel,“ varoval.

Podle Spojených států Hizballáh aktuálně neusiluje o otevření nové bojové fronty s Izraelem. Podle izraelského serveru Times of Israel to řekl novinářům anonymně představitel administrativy amerického prezidenta Joea Bidena.

„Myslím, že ze všeho, co můžeme vyhodnocovat, vyplývá, že Hizballáh nemá jasnou touhu válčit s Izraelem,“ řekl. Zároveň zopakoval tvrzení jednoho z mluvčích izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, který se údajně snažil přesvědčit Hizballáh, aby nereagoval, a namísto toho prohlásil, že úterní atentát byl zaměřen především na představitele Hamásu, Arúrího, nikoliv na zástupce Íránu nebo Libanonu.

Ostřelování na izraelsko-libanonské hranici

Napětí v oblasti ale přetrvává. Na libanonsko-izraelské hranici pokračuje ostřelování na denní bázi. Mezi mrtvými je po nejnovějším izraelském útoku i místní velitel Hizballáhu a tři další bojovníci, tvrdí teroristická organizace.

Na inspekci jednotek přijel do severního pohraničí náčelník generálního štábu izraelské armády Herci Halevi. Také on ale obracel pozornost z Libanonu ke Gaze. „Jsme připraveni na cokoli, ale momentálně se soustředíme na boj s Hamásem,“ zdůraznil.

Hraniční pásmo zůstává do značné míry vyklizené kvůli obavám z podobného scénáře jako u Gazy. I v této oblasti se nacházejí pod zemí kilometry tunelů. Podle izraelského think tanku Alma je síť vybudovaná Hizballáhem dokonce ještě sofistikovanější než ta hamásovská v Gaze.

Jih Pásma Gazy prioritou

Izraelská armáda mezitím dále postupuje v Pásmu Gazy. Pozemní jednotky v současnosti pokračují v operacích v centrální a jižní oblasti enklávy, kde podle vyjádření armády významně narušily velitelské schopnosti Hamásu ve městě Chán Júnis.

Izraelské síly také nově zveřejnily video s likvidací tunelové sítě pod nemocnicí al-Šífa, která sama zůstala nepoškozená. Americké tajné služby potvrdily, že Hamás využíval podzemí jako velící centrum, sklad zbraní a držel v nich i rukojmí.

Izraelský ministr obrany Joav Galant ve čtvrtek nastínil plány Izraele na další fázi války. Ministr ve zprávě uvedl, že operace na severu enklávy budou zahrnovat razie, demolice tunelů, cílené letecké a pozemní údery a akce zvláštních jednotek.

Na jihu, kde nyní přebývá většina z celkových 2,3 milionu obyvatel obléhaného pásma, často ve stanech a provizorních přístřešcích, bude armáda pokračovat v pozemní operaci ve snaze o likvidaci velitelů Hamásu a osvobození rukojmí. „(Operace) bude pokračovat tak dlouho, jak to bude považováno za nezbytné,“ dodal Galant v prohlášení.

Problémy pokračují i na jihu regionu. Rada bezpečnosti OSN odsoudila útoky dalšího spojence Íránu, jemenských hútíů, na lodě směřující do Suezského průplavu. Už osmnáct společností volí dražší a delší trasu kolem Afriky. „To je deset dní cesty navíc, což má samozřejmě negativní dopad na obchod a přepravu to prodražuje,“ konstatoval šéf Mezinárodní námořní organizace OSN Arsenio Dominguez.

Spojené státy a jejich spojenci hútíe varují, že pokud nepřestanou klíčovou vodní trasu blokovat, přijdou následky.

K útoku v Íránu se přihlásil Islámský stát

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Matthew Miller mezitím označil za „směšná“ obvinění, že Spojené státy byly zapojené do středečních výbuchů v Íránu, při nichž zemřely desítky lidí. Washington zároveň uvedl, že nevidí žádné indicie, podle kterých by za výbuchy stál Izrael. Činitelé Bidenovy administrativy upozornili, že v minulosti stál za podobnými útoky Islámský stát (IS). Právě tato teroristická skupina se k útoku ve čtvrtek také přihlásila, upozornila agentura Reuters s odkazem na telegramové účty IS.

Exploze v íránském městě Kermán otřásly okolím hřbitova, na němž je pochován generál Kásim Solejmání, který zemřel při americkém atentátu v Bagdádu před čtyřmi roky.