Netanjahu odmítl podmínky příměří navržené Hamásem. Jediné řešení je absolutní vítězství, řekl

Horizont ČT24: Diplomatická snaha o dosažení klidu zbraní v Pásmu Gazy (zdroj: ČT24)

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl požadavky Hamásu ohledně příměří. Jediným řešením současného konfliktu je podle něj absolutní vítězství Izraele, které je prý na dosah. Teroristické hnutí Hamás přišlo s návrhem dlouhodobého klidu zbraní, příměří by podle něj trvalo ve třech fázích celkem čtyři a půl měsíce a vedlo k úplnému ukončení války s Izraelem v Pásmu Gazy a ke stažení izraelských sil z toho území.

„Jsme na cestě k absolutnímu vítězství. Vítězství je na dosah,“ řekl Netanjahu s tím, že se Izraeli válku podaří vyhrát v řádu měsíců, píše web The Times of Israel (ToI).

Netanjahu ve středu zopakoval slib, že islamistické hnutí zničí, a prohlásil, že pro Izrael neexistuje jiná alternativa než způsobit zhroucení Hamásu. „Den poté je dnem po Hamásu. Celého Hamásu,“ řekl.

Hamás v úterní odpovědi na zprostředkovaný návrh další dohody s Izraelem předložil vlastní plán příměří, které by trvalo ve třech fázích celkem čtyři a půl měsíce. Během nich by Hamás propustil všechny zbývající rukojmí výměnou za palestinské vězně, izraelské síly by se stáhly z Pásma Gazy a byla by uzavřena dohoda o ukončení války. Ještě před večerním projevem izraelského premiéra však řada médií s odvoláním na své zdroje psala, že Jeruzalém na požadavky Hamásu na ukončení války a propuštění vězňů nepřistoupí.

Izrael se chce zaměřit na Rafáh

Předseda izraelské vlády také zopakoval, že cílem je kromě likvidace Hamásu osvobodit rukojmí a zajistit, aby Pásmo Gazy už pro Izrael nepředstavovalo hrozbu. Jakoukoli dohodu, která by ponechala Hamásu plnou nebo částečnou kontrolu nad Pásmem Gazy, Netanjahu vyloučil. Izrael je podle něj „jedinou mocností“ schopnou dlouhodobě zajistit bezpečnost. Premiér také vyzval k nahrazení agentury OSN pro palestinské uprchlíky UNRWA, která čelí izraelskému obvinění, že se její zaměstnanci podíleli na říjnových teroristických útocích Hamásu.

Izraelská armáda podle Netanjahua v Pásmu Gazy dosahuje „bezprecedentních“ úspěchů a hodlá se v další fázi boje zaměřit na město Rafáh na hranici s Egyptem. Právě tam se přitom uchýlilo mnoho civilistů, které boje vyhnaly ze severní části Pásma Gazy. Hluboké znepokojení z chystaných izraelských operací v této oblasti nyní vyjádřil generální tajemník OSN António Guterres.

Vítězství nad Hamásem bude podle Netanjahua znamenat „vítězství svobodného světa“. Premiér také prohlásil, že osvobození rukojmí odvlečených do Pásma Gazy je stále hlavní prioritou. Šance na jejich osvobození podle něj ale zvýší vojenský tlak na Hamás.

Návrh Hamásu

Podle návrhu Hamásu by každá fáze příměří měla trvat 45 dní, během nichž by Hamás výměnou za palestinské vězně postupně propustil zbývající izraelská rukojmí, která zadržuje od 7. října. Současně by byla zahájena obnova Pásma Gazy, izraelská armáda by se z okupovaného území zcela stáhla a Hamás by Izraeli předal také těla a pozůstatky mrtvých rukojmí.

Podle dokumentu, který viděla agentura Reuters, by Hamás během první fáze příměří Izraeli vydal všechny zadržované ženy, chlapce mladší 19 let a starší a nemocné osoby výměnou za propuštění palestinských žen a dětí z izraelských věznic. V tomto stadiu má být také umožněna rekonstrukce nemocnic a uprchlických táborů v Pásmu Gazy a izraelští vojáci mají podle Hamásu opustit hustě obydlené oblasti.

Druhá fáze měla být zahájena až poté, co obě strany uzavřou „nepřímá jednání o požadavcích potřebných k ukončení vzájemných vojenských operací a návratu k úplnému klidu“. Během druhé fáze by Hamás propustil zbývající rukojmí výměnou za určitý počet palestinských vězňů a „stažení izraelských sil za hranice všech oblastí Pásma Gazy“.

Ve třetí etapě by pak Izraeli předal těla mrtvých rukojmí. Během příměří se měly také podstatně zvýšit dodávky potravinové a jiné humanitární pomoci civilním obyvatelům Gazy, kteří trpí hladem a chronickým nedostatkem základních potřeb.

Zpravodaj Borek o návrhu dohody o příměří v Pásmu Gazy (zdroj: ČT24)

„Ačkoliv vidíme diametrálně odlišné pozice, může to být součást vyjednávací pozice Hamásu. Ví, že Izrael něco chce, a cenu úměrně tomu vyšponuje. Zároveň je nutné říci, že existuje množství kreativních způsobů, jakými se mohou pozice obou stran sblížit,“ řekl v Horizontu ČT24 zpravodaj ČT David Borek.

Už ráno ve vysílání Borek připomněl, že příměří na neurčito by prakticky znamenalo konec izraelské operace v Pásmu Gazy, což země nebude ochotna přijmout. „Znamenalo by to, že čtyři měsíce po 7. říjnu bude mít Hamás na svém kontě další vítězství v podobě toho, že přežije,“ vysvětlil.

Výsledná podoba příměří podle Borka bude „korunovat“ události posledních měsíců. Cenou za něj by byly pro obě strany nepříjemné kroky. Mediátory vyjednávání jsou Egypt a Katar, které díky své pozici mohou vyvinout nátlak na teroristy z Hamásu. Vliv mohou mít také Spojené státy, zejména tím, jak moc, nebo málo Izrael podpoří.

Egypt oznámil, že ve čtvrtek má v Káhiře začít nové kolo vyjednávání s cílem dosáhnout „klidu v Pásmu Gazy“, stejně jako výměny palestinských vězňů a izraelských rukojmí. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na nejmenovaného egyptského oficiálního činitele. Zdroj z Hamásu potvrdil, že hnutí toto nové kolo jednání přijalo s cílem dosáhnout „příměří, ukončení války a výměny vězňů“, dodala AFP.

V Izraeli o návrzích také jednal s vrcholnými představiteli země americký ministr zahraničí Antony Blinken. Uvedl, že protinávrh Hamásu ponechává prostor pro budoucí dohodu o příměří. Ve své stávající podobě ale obsahuje body, které není možné přijmout. Spojené státy patří spolu s Katarem a Egyptem mezi hlavní zprostředkovatele úsilí o dosažení dohody o příměří a propuštění rukojmí.