Hamás čekal širokou podporu, ale v tom se přepočítal a bojuje o svou existenci, soudí Szántó

Jakub Szántó byl hostem v pořadu Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Palestinské teroristické hnutí Hamás počítalo s tím, že se po jeho útoku na Izrael vzedme protizraelská internacionála, ale k tomu nedošlo, uvedl v Interview ČT24 reportér zahraniční redakce ČT a bývalý blízkovýchodní zpravodaj Jakub Szántó. Hnutí tedy nyní podle něho bojuje o své fyzické přežití a k tomu má dva trumfy: informace o rostoucím počtu civilistů zabitých při izraelské odvetné operaci a zadržovaná izraelská rukojmí.

Protiizraelskou internacionálu tvoří necelé dvě desítky šíitských organizací, včetně libanonského Hizballáhu a menších palestinských teroristických skupin, uvedl Szántó. Aktivita tohoto celého uskupení se však po útoku teroristů na Izrael 7. října minulého roku na podporu Hamásu proti židovskému státu „nevzedmula“.

Vůdci Hamásu tedy nyní bojují o své fyzické přežití i o přežití své organizace a drží už jediné dva trumfy, dodal. Jedním jsou podle něj informace o rostoucím počtu obětí mezi palestinskými civilisty. Podotýká, že tím se zvyšuje mezinárodní tlak na Izrael, aby svou odvetnou operaci pozastavil, zmírnil či ukončil.

Druhým trumfem Hamásu jsou podle reportéra zadržovaná izraelská rukojmí. Podle posledních zpráv jich je 132. „Pokud by propustili těch 132 lidí, tak už žádný trumf nemají,“ míní Szántó. Osobně je spíše skeptický k tomu, že by se mohlo brzo opět domluvit příměří. Při tom minulém se 105 zadržovaných Izraelců dostalo zpět ke svým rodinám.

Katar je Hamásu nejblíže

Szántó, který zpravodajsky pokrýval nedávnou návštěvu českého prezidenta Petra Pavla v Izraeli a v Kataru, uvedl, že právě Katar má nyní největší vliv na Hamás. V roli prostředníka nahradil Egypt, který je nakloněn Palestincům, ale ne Hamásu.

„Pokud se bude Kataru dařit tlačit na Hamás a zároveň bude chtít tlačit, tak by to k něčemu mohlo vést,“ zauvažoval. Zatím však nepovažuje situaci za příliš nadějnou.

Zmínil také, že podle dostupných informací byl Írán zaskočen jak velikostí, tak i způsobem provedení útoku Hamásu na Izrael ze 7. října. Podle reportéra možná Hamás dostal v Teheránu vynadáno, proč riskuje palestinské životy a nedomluví se s ostatními skupinami.

Náboženský zápal coby zbraň hromadného ničení

Szántó v pořadu také uvedl, že považuje Írán za nejvíce nebezpečnou zemi v této části světa. Teherán a jeho spojenci podle něj pracují se „zbraní hromadného ničení“ a tou je, že existují desetitisíce lidí, kteří věří tomu, že když zemřou v boji, tak půjdou do nebe.

„To je aktuální zbraň, se kterou Írán pragmaticky počítá,“ dodal. Právě náboženský zápal je podle něj v regionu výrazným faktorem.

Jakub Szántó mluvil v Interview ČT24 také o svých dojmech z přijetí prezidenta Pavla v Izraeli a Kataru i o možné hospodářské spolupráci Kataru s Českou republikou. Celý rozhovor je ve videu v úvodu článku.