Řešení situace v Gaze musí být komplexní, cílem je forma státnosti pro Palestince, řekl Petr Pavel v Kataru

Prezident Petr Pavel zakončuje návštěvu Kataru (zdroj: ČT24)

Katar patří k umírněným zemím v regionu, a s takovými je zapotřebí vést dialog, řekl prezident Petr Pavel po jednání s tamním emírem Tamimem bin Hamadem Sáním a s místopředsedou vlády a ministrem obrany Chálidem bin Muhammadem Attíjou. „Shodli jsme se, že bezpečnostní situaci v Gaze je nutné řešit v komplexnějším balíku, který má konkrétní cíl – a tím je forma státnosti pro Palestince,“ konstatoval český prezident.

„Je v zájmu celého světa, aby tady v regionu byl klid. Problémy, které nyní vidíme, způsobují problémy v celém světě,“ podotkl Pavel. „Bez toho, že by Palestinci dosáhli na dlouhodobý cíl, stabilita v regionu nebude a nepokoje se budou opakovat periodicky, jako jsme toho byli svědky dosud,“ dodal český prezident. Právě Katar je podle něj schopen posunout jednání mezi teroristickým Hamásem a Izraelem.

Katar považuje podle české hlavy státu za prioritu jednat o propuštění izraelských rukojmí, která unesl Hamás při útoku na izraelské pohraničí 7. října. Hnutí, které Evropská unie i Spojené státy pokládají za teroristickou organizaci, stovku rukojmí koncem listopadu propustilo, na 130 lidí dál zadržuje. Někteří z nich jsou ale zřejmě již po smrti.

„Uvědomují si, že bez propuštění rukojmí žádné další jednání probíhat nemůže, ale zároveň to vidí v komplexu, že není možné jednat o propuštění rukojmí odděleně bez jednání o příměří a poválečném uspořádání,“ poznamenal Pavel. S rodinami některých rukojmí se setkal při předešlé dvoudenní návštěvě Izraele.

Prezident připomněl, že Katar v posledních letech výrazně pomáhal jako zprostředkovatel v některých velkých konfliktech ve světě. Bylo to podle něj například při evakuaci civilistů z Afghánistánu, země také jednoznačně odsoudila ruskou agresi proti Ukrajině a poskytla napadené zemi pomoc ve výši 100 milionů dolarů (zhruba 2,3 miliardy korun). „Zároveň se zasazuje o to, aby situace na Ukrajině byla řešena mírovým způsobem,“ dodal prezident.

Události: Petr Pavel jednal v Kataru o konfliktu v Gaze i ekonomické spolupráci (zdroj: ČT24)

Prohlubování ekonomické spolupráce

Pavel věří, že jednání s katarskými představiteli přinese impuls i pro rozvoj česko-katarských ekonomických vztahů. „Dohodli jsme se, že v druhém pololetí proběhne jednání společné hospodářské komise. Stanoví témata pro další spolupráci,“ předeslal.

Katar je jedním z největších exportérů zemního plynu a ropy na světě a také jedním z největších investorů, připomněl Pavel. Představitelé země jsou podle něj velice otevřeni a nakloněni spolupráci. „V Kataru působí 28 českých firem. Potenciál pro spolupráci je, řekl bych, ještě stále nevyužitý a hodně velký,“ míní český prezident.

Katar je na 79. místě v pořadí českých obchodních partnerů z hlediska objemu. „Protože je soutěživý, dal si závazek, že do dvou let bude Katar v top 10, tak uvidíme, jestli se jim to podaří naplnit,“ poznamenal Pavel.

V Izraeli se Pavel setkal se zraněnými vojáky

Do Dauhá prezident přijel z Izraele, kde v Jeruzalémě jednal s vrcholnými politickými představiteli. Navštívil napadenou vojenskou základnu na hraničním přechodu Erez mezi Gazou a Izraelem, která byla zasažena právě při útoku 7. října, i Národní kybernetické ředitelství (INCD) v Beerševě. Pavel se setkal i s vojáky zraněnými v bojích, byl mezi nimi i herec Idan Amedi, známý ze seriálu Fauda.

Ozbrojenci Hamásu 7. října roku 2023 zaútočili na izraelské pohraničí, kde povraždili na 1200 lidí a dalších zhruba 240 unesli. Izrael v reakci na útok zahájil ofenzivu v Pásmu Gazy, kde válka trvá už více než sto dní.