Izrael u soudu v Haagu odmítl obvinění z genocidy. Připomněl holocaust a útoky Hamásu

Zástupce Izraele před Mezinárodním soudním dvorem (ICJ) v Haagu odmítl obvinění své země z páchání genocidy v Pásmu Gazy, které vznesla Jihoafrická republika, a připomněl mimo jiné holocaust Židů. JAR podle něj v Haagu přednáší nepodložená tvrzení a zkresluje informace. Pokud byla proti někomu spáchána genocida, tak to bylo proti Izraeli, řekl zástupce Izraele v druhý den jednání u ICJ a připomněl několik konkrétních případů vražd a násilí spáchaných během říjnového teroristického útoku palestinského teroristického hnutí Hamás na jih Izraele.

Pokud by Izrael vyhověl jihoafrické žádosti na okamžité zastavení izraelské vojenské operace v Pásmu Gazy, stal by se bezbranným, řekl u soudu právní poradce izraelského ministra zahraničí Tal Becker. Dodal, že pokud v této oblasti probíhá genocida, je vedená proti Izraeli, protože Hamás se otevřeně hlásí k cíli zničit Izrael. JAR podle Beckera udržuje vztahy s Hamásem a čelní představitelé palestinského hnutí byli viděni v africké zemi i po říjnových útocích.

„Operací v Pásmu Gazy se Izrael nesnaží jeden národ zničit, ale jeden národ, ten svůj, ochránit. Izrael je ve válce s Hamásem, ale ne s palestinským lidem,“ uvedl Becker podle zahraničních tiskových agentur. „Jihoafrická republika se snaží zmařit přirozené právo Izraele na obranu a učinit Izrael bezbranným. Celá její argumentace je založena na záměrně organizovaném, dekontextualizovaném a manipulativním popisu reality současných bojů,“ dodal jménem Izraele Becker a žádal zamítnutí stížnosti.

Izraele se zastal právník se specializací na genocidu

Jménem Izraele vystoupil také britský právník se specializací na genocidu Malcolm Shaw. Spor v Haagu podle něj není sporem dvou zemí, ale aktem, kdy „Jihoafrická republika vyvolala jednostranný spor s Izraelem“. Zatímco nejsou důkazy o tom, že by Izrael chtěl zničil palestinský lid, záměr Izraele bránit své vlastní občany je jasně doložený, uvedl Shaw podle stanice al-Džazíra. Shaw také slíbil, že pokud izraelské síly během operace porušily jakákoli pravidla konfliktu, pak bude záležitost ve vhodnou dobu řešena „robustním a nezávislým právním systémem Izraele“.

Stoupenci Palestinců s vlajkami v pátek prošli Haagem a sledovali proces na plátně před budovou ICJ. Ve chvíli, kdy mluvil Becker, tak skandovali „lhář“. Zastánci Izraele uspořádali vlastní program, setkali se s rodinami lidí unesených Hamásem do Pásma Gazy, píše Reuters.

Jihoafrická republika podala stížnost k ICJ, v níž viní Izrael z genocidy v palestinském Pásmu Gazy. JAR v prvním kroku požaduje, aby soud předběžným opatření nařídil okamžité zastavení izraelské vojenské operace v Gaze. I kdyby to soud udělal, neočekává se, že by Izrael kvůli tomu boje ukončil.

Ve čtvrtek své argumenty v Haagu přednesli zástupci JAR, kteří popsali rozsah destrukce Pásma Gazy, kde bombardování zničilo více než polovinu domů a kde statisíce lidí podle OSN trpí hlady. Jihoafričtí právníci kritizovali i vysoké izraelské činitele, včetně premiéra Benjamina Netanjahua, za „genocidní rétoriku“. JAR tvrdí, že Izrael se dopouští genocidy masivním bombardováním a zabíjením civilistů a také tím, že jim nezajišťuje v potřebném množství humanitární pomoc.