Exprezidenta Kyrgyzstánu Atambajeva opět zadržely bezpečnostní síly

Kyrgyzské bezpečnostní síly znovu zadržely bývalého prezidenta Almazbeka Atambajeva, kterého v úterý jeho přívrženci během nepokojů osvobodili z vězení. V Biškeku se v sobotu sešel parlament, aby jednal o nové vládě. Podle zpravodaje agentury Reuters ale zatím není jasné, zda je sněmovna usnášeníschopná, vyžaduje to účast alespoň jednašedesáti poslanců.

„Speciální jednotka vzala (Atambajevovu) rezidenci útokem a bývalého prezidenta zadržela,“ řekla agentuře AFP Atambajevova mluvčí.

„Almazbek Atambajev byl zadržen na základě příkazu vyšetřovatele v rámci případu organizace masových nepokojů v Biškeku. V současnosti meziresortní vyšetřovací skupina podniká operativní kroky k zajištění a zadržení dalších účastníků tohoto trestného činu,“ uvedl kyrgyzský Státní výbor národní bezpečnosti GKNB, z jehož vyjádření cituje agentura TASS.

Protesty a vojáci v ulicích

V hlavním městě Kyrgyzstánu v pondělí vypukly nepokoje, které vedly ke zrušení sporných výsledků nedělních parlamentních voleb. V pátek, kdy se objevily střety mezi stoupenci jednotlivých politiků, vyhlásil prezident Sooronbaj Žeenbekov v Biškeku výjimečný stav a nařídil rozmístit v ulicích metropole vojáky.

Kyrgyzské úřady v sobotu vydaly zákaz shromažďování a v hlavním městě zavedly zákaz vycházení od 09:00 do 17:00. Podle agentury AP je cílem opatření ukončit přetrvávající nepokoje.  

Neklidný Kyrgyzstán

Exprezident Atambajev byl letos v červnu odsouzen k jedenácti letům vězení na základě obvinění z korupce a zneužití funkce. On a jeho stoupenci to ale označili za politickou mstu od nástupce v nejvyšší funkci Žeenbekova.

Středoasijský Kyrgyzstán, kde žije zhruba 6,5 milionu lidí, patří k nejchudším postsovětským republikám. Nepokoje touto zemí zmítají už potřetí za posledních 15 let. Revolty v letech 2005 a 2010 svrhly tehdejší prezidenty, v pozadí bylo i soupeření politických klanů o moc.