Nepokoje v Kyrgyzstánu pokračují. Prezident vyhlásil v metropoli výjimečný stav

Kyrgyzský prezident Sooronbaj Žeenbekov v pátek vyhlásil v Biškeku výjimečný stav a nařídil rozmístit v ulicích metropole vojáky. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na prezidentský palác. Žeenbekov rovněž podepsal rezignaci premiéra Kubatbeka Boronova a rozpustil vládu. Středoasijskou zemí zmítají nepokoje po nedělních parlamentních volbách.

Výjimečný stav bude platit od pátečních 20:00 místního času, tedy 16:00 středoevropského letního času, a trvat by měl do středy 21. října. Jeho součástí je zákaz vycházení a zostřená bezpečnostní opatření.

Zatím není jasné, kolik vojáků prezident do ulic vyslal. Armádě nařídil postavit ve městě kontrolní stanoviště a zabránit ozbrojeným střetům.

Házení lahví a kamenů v Biškeku

Na centrálním náměstí kyrgyzské metropole, kde se konají velké demonstrace na podporu různých soupeřících politiků, byla v pátek slyšet střelba, informuje Reuters. Podle zpravodajky agentury, která je na místě, na sebe protestující házeli kameny a lahve.

Na náměstí se podle listu Kommersant střetli stoupenci bývalého prezidenta Almazbeka Atambajeva a opozičního politika Omurbeka Babanova se skupinou přívrženců bývalého poslance Sadyra Žaparova, který byl za Atambajevova režimu uvězněn. Na Atambajeva, který řečnil na improvizované tribuně, letěly lahve.

Zraněn byl i pretendent na funkci premiéra Tilek Toktogazijev, kterého jeho přívrženci podle serveru 24.kg odnesli do nemocnice v bezvědomí po zásahu kamenem. Před ním jej neuchránila neprůstřelná vesta, kterou měl zraněný stále na sobě.

Nyní na náměstí podle deníku už panuje klid, scénu ovládli Žaparovovi přívrženci, policisté na náměstí nejsou.

Sám Atambajev podle slov svého poradce přežil pokus o atentát, uvedla agentura RIA Novosti. Očití svědci podle Kommersantu říkali, že po voze s exprezidentem se střílelo, když odjížděl z náměstí.

V pondělí vypukly v Kyrgyzstánu demonstrace na protest proti volbám a volební komise jejich výsledek v úterý zrušila. Kandidovalo v nich 16 stran a 11 z nich odmítlo výsledky uznat, protože nejvíc hlasů získaly zavedené strany.

Stoupenci opozice v úterý obsadili část vládních budov a osvobodili z vězení opozičního představitele Sadyra Žaparova a exprezidenta Almazbeka Atambajeva. Zároveň oznámili, že chtějí svrhnout prezidenta Žeenbekova a sestavit novou vládu.

Mezitím odstoupil premiér Boronov a část parlamentu na jeho místo zvolila Žaparova. Druhá část poslanců ale podle Kommersantu s tímto krokem nesouhlasila.

obrázek
Zdroj: ČT24

Prezident Žeenbekov v pátek řekl, že je ochoten se vzdát úřadu, jakmile bude jmenován nový kabinet. Opozice je však rozštěpená a zatím se na vytvoření prozatímní vlády nedomluvila. 

Členové vlády, vyjma premiéra, tak budou pokračovat v práci, dokud nebude vytvořen nový kabinet, uvedl ruský list Kommersant na svém webu.

Nyní se strany dohadují o post premiéra a předsedy parlamentu, píše Kommersant. První kroky k řešení se objevily v pátek, kdy dva kandidáti na post nového premiéra, Omurbek Babanov a Tilek Toktogazijev, prohlásili, že budou spolupracovat. Několik stran je už podpořilo, Žaparov se ovšem dosud nevyjádřil, uvedla agentura Reuters.