Dopravci žádají po EK konec výjimek pro ukrajinské kamiony. Někteří dokonce blokují hranice

Asociace silničních dopravců z několika zemí střední Evropy, včetně Česka, požádaly Evropskou komisi (EK) o ukončení výjimek pro ukrajinské dopravce ohledně vjezdu do EU. Dříve potřebovali ukrajinští kamionoví dopravci pro vjezd povolení, tato povinnost však byla po loňském vpádu ruských vojsk na Ukrajinu zrušena. Podle středoevropských dopravců to škodí konkurenceschopnosti silničních dopravců ze zemí Unie, informovala agentura AFP. Podle sdružení Česmad Bohemia mohou mít Ukrajinci prospěch z nižších nákladů, a tím přebírat zakázky okolních dopravců.

K ukončení dohody s Ukrajinou ohledně kamionové dopravy vyzvali ve společném prohlášení prezidenti asociací silničních dopravců z Česka, Slovenska, Polska, Maďarska a Litvy. Výzvu adresovali Evropské komisi a také ministerstvům dopravy v jednotlivých zemích.

„Požadujeme od úřadů, aby zvážily zrušení (dohody s Ukrajinou) nebo významné změny současné dohody mezi EU a Ukrajinou,“ stojí podle AFP v prohlášení.

K výzvě se přidali i zástupci českých silničních dopravců. Generální tajemník sdružení Česmad Bohemia Vojtěch Hromíř řekl, že pro Česko sice liberalizace dopravního trhu s Ukrajinou a také s Moldavskem nemá tak silné dopady jako například v Polsku nebo na Slovensku, i tak ale tuzemské firmy vnímají negativní důsledky dohody. „Ukrajině držíme palce v konfliktu s Ruskem, dohoda se však velmi negativně podepsala na dopravním trhu okolních zemí,“ zdůraznil.

Ukrajinští dopravci mají podle Hromíře za současných podmínek výhodu v nižších nákladech, díky čemuž často přebírají zakázky dopravců z okolních zemí. Zároveň mohou přetahovat i řidiče. Podle sdružení jsou zástupci středoevropských dopravců se svými ukrajinskými protějšky v kontaktu. „Není to nic proti nim, současná situace však ohrožuje evropské dopravce,“ dodal Hromíř.

Blokáda hranic

Proti výhodným podmínkám v silniční dopravě pro Ukrajinu už asi dva týdny protestují polští dopravci, kteří blokují důležité hraniční přechody na polsko-ukrajinské hranici. Kvůli jejich protestu se v příhraničí z obou stran hranice tvoří dlouhé kolony.

O problému už jednali zástupci Komise i zástupci polské a ukrajinské vlády. Kyjev znovuzavedení povolení pro vjezd kamionových dopravců odmítá.