Čína je v ruské válce dle NATO rozhodující hráč. Vytváříte chaos, vzkázal Peking

Horizont ČT24: NATO kritizovalo Čínu v souvislosti s ruskou válkou na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Severoatlantická aliance na svém summitu dosud nejostřeji kritizovala Čínu v souvislosti s ruskou válkou na Ukrajině. Ve společné deklaraci obvinila Peking z podpory ruského vojenského průmyslu a nazvala Čínu rozhodujícím hráčem, který Moskvě umožňuje agresi vést. Peking to odmítl a obvinil NATO z vytváření chaosu v Asii.

Summit NATO je výjimečný nejen tím, že se poprvé koná ve 32 členech. Výjimečná je i jeho výzva adresovaná Pekingu: Aliance poprvé společně Čínu obvinila z napomáhání ruské agresi. „Čína dodává vybavení pro dvojí použití, mikroelektroniku a mnoho dalších nástrojů, které Rusku umožňují vyrábět rakety, bomby, letadla a zbraně, které používá k útokům na Ukrajinu,“ prohlásil generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Pokud Peking své chování nezmění, musí podle deklarace počítat s poškozením svých zájmů a pověsti. K vůbec první společné kritice přispělo podle deníku The New York Times to, že Američané začali sdílet s členskými zeměmi utajené informace o čínských dodávkách. Podle agentury Bloomberg jsou přesvědčeni, že Čína pro Rusko vyvíjí útočné bezpilotní letouny.

A podle deníku Financial Times Peking do Ruska přeprodává civilní západní komponenty z volného trhu, které pak ruský vojenský průmysl používá třeba v raketách Ch-101. Stejná v pondělí zničila dětskou nemocnici v Kyjevě. Rusko jich dnes vyrábí osmkrát více než v únoru 2022.

Reakce na deklaraci NATO byla ostrá. Podle mluvčího čínského ministerstva zahraničí Lin Ťiena čínský obchod s Ruskem pravidla Světové obchodní organizace neporušuje. „Ve věci Ukrajiny je zdůrazňování čínské odpovědnosti ze strany NATO nerozumné a má temné motivy. Čína vyzývá NATO, ať upustí od přežilých konceptů mentality studené války, konfrontace bloků a mocenských her,“ vzkázal.

Čína NATO obvinila, že v asijsko-pacifické oblasti vytváří chaos. Nelibě nese, že se summitu kromě Austrálie a Nového Zélandu účastní už potřetí po sobě také Japonsko a Jižní Korea.

Ruskou agresi na Ukrajině Peking vytrvale odmítá odsoudit. Jeho obchod s Ruskem od začátku plnohodnotné invaze vzrostl. „Čína pomáhá Rusku vyhnout se důsledkům sankcí. Alespoň částečně to dokázala, i když ne zcela,“ komentoval analytik Atlantic Council a bývalý americký diplomat Daniel Fried.

Nejlepší v historii, soudí Putin o vztazích s Čínou

Ruský vůdce Vladimir Putin se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem jednal 3. července na fóru v Astaně – ani ne dva měsíce po státní návštěvě v Pekingu. „Rusko-čínské vztahy komplexního partnerství a strategické interakce zažívají nejlepší období ve své historii,“ řekl Putin.

Čínští vojáci tento týden zahájili vůbec první společné cvičení s vojáky Běloruska, poblíž polských hranic. Právě území Běloruska, jehož vedení se Moskvě podřizuje, využilo Rusko pro invazi na Ukrajinu. Manévry s označením „Útok Sokola“ potrvají do 19. července.

Podle bezpečnostního experta Jiřího Schneidera se Číně hodí, že válka na Ukrajině velmi silně zaměstnává Západ. V Horizontu ČT24 prohlásil, že je třeba, aby nebylo v čínských zájmech podporovat Rusko. Čína má podle něj v Evropě důležitý obchodní trh, mohla by tak na ni zapůsobit hrozba sankcí.