Biden rozhodl o osmnáctiměsíční ochraně Palestinců před deportací ze Spojených států

Americký prezident Joe Biden podepsal exekutivní příkaz, který na příštích osmnáct měsíců chrání Palestince pobývající ve Spojených státech před případnou deportací. Podle agentury Reuters to ve středu večer oznámil Bílý dům, který v této souvislosti poukázal na zhoršující se humanitární podmínky v Pásmu Gazy. Na ty upozornili i premiéři Kanady, Austrálie a Nového Zélandu, kteří ve společném prohlášení apelovali na vyhlášení humanitárního příměří. Postavili se také proti plánované ofenzivě Izraele do Rafáhu v Pásmu Gazy.

Bidenovo opatření se týká odhadem šesti tisíc Palestinců, jimž poskytne takzvané „odložení nuceného odchodu“, konstatoval poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

Sullivan ve zprávě uvedl, že po „otřesném teroristickém útoku Hamásu na Izrael ze 7. října a následné vojenské reakci Izraele se humanitární podmínky v Gaze výrazně zhoršily“. Bidenův krok podle něj poskytne Palestincům ve Spojených státech „dočasné bezpečné útočiště“. Každý, kdo se dobrovolně vrátí na palestinská území, však o tuto ochranu přijde, dodal Sullivan.

Po více než čtyřech měsících války, kterou Izrael v Pásmu Gazy vede proti radikálnímu palestinskému hnutí Hamás, jež zde od roku 2007 vládne, čelí Biden sílícímu tlaku, aby se více zasadil o ochranu civilistů v Gaze a o zajištění dodávek humanitární pomoci na toto izolované území. Prezident je také terčem kritiky arabsko-amerických a muslimských představitelů v USA za to, že nevyzývá k trvalému ukončení v konfliktu, píše Reuters. Spojené státy označují Hamás za teroristickou organizaci.

Premiéři Kanady, Austrálie a Nového Zélandu odrazují Izrael před ofenzivou do Rafáhu

K vyhlášení okamžitého humanitárního příměří v Pásmu Gazy ve čtvrtek naopak vyzvaly Kanada, Austrálie a Nový Zéland, informovala agentura Reuters. Premiéři zemí vydali společné prohlášení zveřejněné v reakci na plánovanou ofenzivu izraelské armády v Rafáhu na jihu pásma.

„Jsme vážně znepokojeni náznaky, že Izrael plánuje pozemní ofenzivu do Rafáhu. Vojenská operace v Rafáhu by měla katastrofální následky,“ uvádí se v prohlášení. „Je naléhavě třeba vyhlásit okamžité humanitární příměří.“

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ve středu večer zopakoval, že izraelská armáda v tomto přelidněném městě podnikne intenzivní ofenzivu proti zbývajícím jednotkám palestinského hnutí Hamás, a ujistil, že armáda nejprve umožní evakuaci civilistů. Do Rafáhu na jihu Pásma Gazy uprchl před válkou, kterou vede Izrael proti Hamásu v odvetě za teroristické útoky ze 7. října, více než milion obyvatel z ostatních částí tohoto úzkého pobřežního pásu.

Premiéři tří zemí v prohlášení dále uvedli, že lednové rozhodnutí Mezinárodního soudního dvora o předběžných opatřeních v případu údajné genocidy, který podala Jihoafrická republika, zavazuje Izrael k ochraně civilistů a poskytování základních služeb a nezbytné humanitární pomoci.

„Ochrana civilistů je prvořadým požadavkem mezinárodního humanitárního práva,“ stojí v prohlášení. „Palestinští civilisté nemohou platit cenu za porážku Hamásu.“

Současně však premiéři upozornili, že žádné příměří nemůže být „jednostranné“ a vyžadovalo by, aby Hamás složil zbraně a propustil všechna zbývající rukojmí.