Balkán čelí nebývalé vlně veder

Studio ČT24: Balkán zasáhla vlna veder (zdroj: ČT24)

Západ Balkánu sužují rekordní vedra. Teploty v regionu stoupají ke čtyřiceti stupňům Celsia. Zdravotníci varují před pobytem na přímém slunci. Vysoké teploty, které trápí hlavně seniory a dlouhodobě nemocné, potrvají nejspíš až do konce července. Na jihu Albánie u hranic s Řeckem zuří už několik dní lesní požáry.

Rekordní vedra letos zasáhla západ Balkánu dříve než obvykle. Teď se teploty přes den pohybují místy i kolem šestatřiceti stupňů. „Cítím se unavená, všechno mi dělá problém. Člověk nemůže jít na procházky, musím být hlavně uvnitř,“ říká postarší obyvatelka chorvatského Šibeniku. „Máme vodu a čepice. Ven chodíme ráno a odpoledne zůstáváme doma,“ popisuje další z místních obyvatel Damir.

Vedra v Chorvatsku zaskočila také cizince, kteří k Jaderskému moři vyrazili za letní turistikou. „Čekali jsme třeba třicítku, ale včera nás překvapilo třicet pět, dneska to bylo dokonce třicet sedm stupňů. Zítra bude možná čtyřicet? Jsem Afričan, ale to vedro teda cítím,“ poznamenal jeden z návštěvníků.

Úpaly musí řešit plavčíci i záchranáři. „Určitě máme více práce. Lidi trápí hlavně nevolnost, závratě, většinou to jsou lidé vyššího věku a chronicky nemocní,“ konstatovala záchranářka Iva Mijatovićová.

S vysokými teplotami se potýkají i lidé ve vnitrozemí. V kosovské Prištině padají teplotní rekordy dlouhodobě. „Průměrná teplota je dva a půl stupně nad průměrem mezi lety 1981 až 2010. V Prištině jsme kvůli červnové vlně veder měli nejteplejší červen,“ podotkl meteorolog Mendim Rugova.

Řeckých třicet stupňů v noci

V Albánii, Severní Makedonii, Řecku i Srbsku by mohly teploty v nejbližší době stoupnout až nad čtyřicet stupňů. Podle redaktora ČT Vladimíra Piskaly teploty přes noc v těchto zemích často neklesají pod pětadvacet stupňů.

„Vyčnívá Řecko, kde i v noci se teploty blíží ke třiceti stupňům, u moře je často i vysoká vlhkost, a to je velmi zatěžující pro organismus, který si ani přes noc nedokáže odpočinout. Výhodou mnohdy nejsou ani klimatizované hotely, protože ve chvíli, kdy je rozdíl mezi klimatizovanou místností a venkem příliš velký, tak ani to zdraví příliš nenahrává,“ poznamenal Piskala. Teplotám kolem čtyřiceti stupňů má čelit také jih Itálie včetně Sicílie.

Odborníci doporučují vyhýbat se zejména mezi druhou a pátou hodinou přímému slunci, upozornil Piskala. Vedra by podle meteorologů mohla přetrvat až do konce července.

Velmi vysoké teploty a vítr ztěžují boj s lesními požáry, které již několik dní zuří na jihu Albánie u hranic s Řeckem. Požáry vypukly v blízkém okolí turistického města Gjirokastra, zapsaného na seznamu UNESCO. Do boje s plameny se zapojily desítky vojáků a hasičů.