Arabové s Židy žijí v Haifě pokojně. Hizballáh však hrozí útokem

Události: Hizballáh hrozí útokem na Haifu (zdroj: ČT24)

Od teroristického útoku palestinského hnutí Hamás na Izrael uplynulo sto dní. Židovský stát odpověděl mohutným bombardováním a pozemní ofenzivou. Palestince podporují spojenci Íránu, například libanonský Hizballáh, který ostřeluje sever Izraele. Útoku se obává i nedaleká čtvrtmilionová Haifa.

Na severu Izraele žije mozaika národností a náboženství. Je domovem nejen Židů, ale i arabských křesťanů, kterým nedávno skončily oslavy Vánoc. Města na kopcích obývají drúzové a velmi početná je komunita arabských muslimů.

Izrael už je tři měsíce ve válce. Soužití etnik na severu státu to zatím nepoznamenalo. Během války s Hamásem v roce 2021 se přitom v Akku odehrávaly násilné útoky Arabů na Židy. Teď panuje navenek klid.

„Myslím, že arabští muslimové a křesťané, kteří se také považují za součást státu Izrael, chápou, že i pro ně je (Hamás) hrozba, která může přijít i k nim,“ řekl starosta drúzského města Januch-Džat Múdi Saad.

Zatímco boje v Gaze sem doléhají jen zdálky, postupné zesilování střetů mezi izraelskou armádou a libanonským hnutím Hizballáh probíhá doslova za humny.

Hizballáh mluví o možném útoku na Haifu otevřeně

Konfrontaci na severní hranici Izraele pociťují i ve čtvrtmilionové Haifě, která je ekonomickým centrem severního Izraele. Haifský záliv lemují přístavní doky, skladiště a chemické podniky. Hizballáh a jeho íránští spojenci přitom opakovaně mluví o tom, že Haifa bude terčem jeho raketových salv, pokud naplno vypukne válka.

„Mnozí se domnívají, že přímý raketový úder na Haifu by byl nejpraktičtějším způsobem akce. Provedeme takový úkol bez zaváhání, pokud to bude nezbytné,“ vyjádřil se zástupce velitele Íránských revolučních gard Alí Fadáwí.

Ve městě zatím život pokračuje relativně normálně. Obavy jsou skryty. „Myslím, že i oni si uvědomují, že není tak jednoduché provést takový útok. Protože tuší, co by se pak mohlo přihodit jim v rámci naší odvety. Ale je třeba o hrozbě vědět a být na ni připraven,“ řekla obyvatelka Haify Šira.

Paradoxem je, že Haifa má v Izraeli pověst města, kde Židé a Arabové pokojně koexistují. Tento relativní klid ale může kdykoliv náhle narušit vnější hrozba, která čeká za hranicemi.