Američtí novináři přerušili projev prezidenta či ukončili volební noc bez vítěze

Novináři, nejen ti američtí, už dopředu věděli, že je během prezidentských voleb v USA čeká tentokrát opravdu náročná práce. Potvrdilo se, že přístup ke štábům obou kandidátů kvůli pokračující pandemii koronaviru mělo jen pár vybraných médií. Potvrdilo se také, že tradiční volební noc skončila bez vítěze. A vyplnily se i předpovědi, že nespokojení Američané vyjdou do ulic. K tomu musela média čelit dalším výzvám – například útokům současného prezidenta Donalda Trumpa, který je viní z pro něj nepříznivě vyvíjejících se výsledků. Kvůli zavádějícím výrokům některé americké televize dokonce vypnuly jeden z jeho projevů. Pořad Newsroom ČT24 přináší pohled do amerických prezidentských voleb optikou médií.

Do živě vysílaného projevu úřadujícího prezidenta Spojených států americké televize tak moc ještě nezasáhly. Utnout se ho rozhodlo hned několik stanic, například ABC, NBC, CBS a britská BBC. Donald Trump, který obhajuje svou pozici v Bílém domě, v projevu mimo jiné osočoval média, že kvůli jejich zásahům neslaví velké vítězství. Zopakoval také, že sčítání hlasů považuje za zmanipulované.

„Tohle se ještě nikdy nestalo. Většinou se projevy prezidentů kdekoliv na světě nepřerušují. A už se vůbec nepřerušují z Bílého domu, z platformy amerického prezidenta. A už vůbec ne během volební noci nebo během sčítání hlasů,“ komentuje událost bývalý novinář Tomáš Klvaňa, který nyní vyučuje na New York University v Praze.

„Historicky se to nestávalo, protože jsme dosud neměli prezidenta, který by tak otevřeně a s takovou vervou a gustem celé zemi, respektive celé planetě, hlásal nepravdy,“ říká k tomu historik z Bostonské univerzity Igor Lukeš.

Když „protrumpovská“ Fox News favorizuje Bidena

Nebyl to první výpad úřadujícího prezidenta směrem k médiím od začátku hlasování. Po Fox News, která je jinak „protrumpovská“, například požadoval stažení informace o výsledku ve státě Arizona. Stanice tam jako první za vítěze označila Joea Bidena, podle Trumpa tak udělala ale předčasně.

„Protože je dobrým kamarádem s majitelem impéria, do kterého patří Fox News, začal přes Ruperta Murdocha vyvíjet nátlak na Fox News, aby tenhle akt odvolali,“ vysvětluje Tomáš Klvaňa.

To vše se děje na pozadí voleb, které žádné z předchozích ani zdaleka nepřipomínají. A není to jen náturou kandidátů. Kvůli koronaviru jsou novináři nuceni pracovat naprosto odlišně, než je u volby amerického prezidenta zvykem.

Bez oslav, podporovatelů i zástupu novinářů

„Letos odpadly takzvané spinroomy, které známe z minulých let, kde se novináři ptají jednotlivých zaměstnanců kampaně. Tentokrát to probíhalo v sociální izolaci, kdy jsme viděli novináře na obrazovkách, ale u demokratů to bylo z otevřeného prostoru, kde bylo pár zaparkovaných aut a tribuna. A v případě Donalda Trumpa z Bílého domu jsme viděli živé vstupy například od Fox News, ale ani tady nebyla žádná shromáždění,“ popisuje Yann Zane, český novinář žijící v USA.

Poblíž štábu Joea Bidena byl během volební noci zpravodaj České televize David Miřejovský. Dovnitř mohl vstoupit jen na nezbytně nutnou dobu k vysílání. „Novináři, když jdou dělat živý vstup, tak mají třeba jen desetiminutové okno na to, aby vstoupili do prostor hotelu a centra, kde kandidát demokratů tráví dnešní večer. Musí rychle informovat své diváky a zase odejit. Točí se tam ve slotech,“ říkal Miřejovský v jednom ze svých vstupů.

Štáby z celého světa proto po Washingtonu vytvořily improvizovaná studia, nejžádanější byla místa s výhledem na Bílý dům nebo Capitol. „Letos šlo hlavně o to volební noc odvysílat vzhledem k omezeným možnostem souvisejícím s koronavirem, kdy redaktoři i technický personál pracují vzdáleně. Ve vysílání se neobjevily žádné převratné nové prvky, televize spíš stavěly na tom, co už do vysílání zařadili v přípravách,“ hodnotí vysílání amerických televizí Yann Zane.

Vše mediálně podstatné o volbě amerického prezidenta uvidíte v neděli večer v pořadu Newsroom ČT24.