OBRAZEM: Čeští kynologové patří ke špičce, svět se od nás učí

Na Liberecku začalo včera mezinárodní mistrovství služebních psů ve vyhledávání drog a tabáku. Na tradiční akci se sjelo 24 psovodů z řad celníků, policie i armády. Letos sice jen z tuzemských řad, zástupci cizích zemí ale přijeli jako pozorovatelé. Česká kynologie má totiž ve světě velké renomé a cizinci k nám jezdí sbírat zkušenosti.

Jednotlivé složky policie a celníků si totiž zkušenosti s výcvikem psů předávají, což není ve světě obvyklé. „Málokde v Evropské unii se takto spolupracuje v rámci bezpečnostních sborů, co se týká služební kynologie. To nám hrozně závidí,“ tvrdí hlavní pořadatel a vedoucí výcvikového kynologického střediska celní správy v Heřmanicích na Liberecku Josef Dušánek. Heřmanická základna je jednou ze čtyř na světě, která má akreditaci k výcviku zahraničních psovodů celních správ.

Mezinárodní mistrovství služebních psů ve vyhledávání drog a tabáku
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK

Psovodi budou na Liberecku mezi sebou soutěžit do čtvrtka. Jejich psi budou hledat drogy či tabák v osobních a nákladních autech, autobusech, chatkách, zavazadlech i kasárnách. Hledání jim organizátoři ztíží takzvanými klamnými pachy - chemikáliemi nebo granulemi. S klamnými pachy se setkávají psi i při běžných zásazích. Používají je například drogoví dealeři ve snaze zamaskovat typický zápach kontrabandu. Podle kynologů ale tím nezřídka docílí opaku, silný nezvyklý zápach totiž psa zaujme.

Mezinárodní mistrovství služebních psů ve vyhledávání drog a tabáku
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK

V minulých letech soutěžili i zahraniční psovodi, letos přijeli jako pozorovatelé. Pro Izraelce je akce navíc součástí výcvikového kurzu. „Sledují disciplíny a průběh mistrovství, aby mohli něco podobného za čas uspořádat u nich. Takto se to od nás naučila řada dalších států,“ vysvětlil Dušánek. Příští rok v červnu bude heřmanická základna pořádat mistrovství Evropy. 

Mezinárodní mistrovství služebních psů ve vyhledávání drog a tabáku
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK