Žáci usedli do lavic ve stavebních kontejnerech i na bývalé jezuitské koleji

Události: Výuka ve stavebních kontejnerech (zdroj: ČT24)

Po dvou měsících volna v pondělí žáci opět usedli do lavic. Někteří přicházeli do nově postavených základních škol – podle ministerstva školství jich proti loňsku přibylo kolem dvaceti. Neobvyklou výukou na neobvyklém místě zahájili školní rok například v Boršově nad Vltavou na Českobudějovicku. Rekonstrukci tříd tam nedávno zkomplikovaly bouřky a přívalové deště. Žáci se tak učí ve stavebních kontejnerech. Studenti litoměřického Gymnázia Josefa Jungmanna zase dočasně usedli do lavic v bývalé jezuitské koleji.

Že se část dětí bude učit v kontejnerech, bylo v Boršově nad Vltavou jasné už dlouho. O prázdninách začala rekonstrukce. Nyní se tam ale bude muset vejít víc žáků, než bylo v plánu. Budovu totiž vyplavila bouřka. „Už nám nedostačovaly třídy, nedostačovalo nám pedagogické zázemí, takže bude šest nových tříd,“ sdělila ředitelka základní školy Eva Hnudová. Výuka ve stavebních buňkách tady podle učitelů potrvá minimálně do konce kalendářního roku. Škola se bude opravovat za provozu. Některé stavební práce, které by žáky rušily, začnou až odpoledne po vyučování.

Zásadní změna ve výuce čeká studenty litoměřického gymnázia. Ti poprvé usedli do tříd v budově bývalé jezuitské koleje. Právě tam před sto lety vyučoval češtinu tehdejší pedagog Josef Jungmann. Stěhovat se začalo gymnázium letos v červnu. Sto let stará budova totiž prochází generální opravou. Vyměnit se musí střecha včetně krovů, rozvody vody, elektřiny. Rekonstrukce bude trvat rok. Pokud půjdou práce bez problémů, studenti se na začátek příštího školního roku vrátí zpět do běžných tříd.

Do původních prostor se naopak vrátili žáci z Přelouče – a to na obědy. Po téměř dvou letech po rekonstrukci tam otevřeli školní jídelnu. Do té doby zaměstnanci obědy vydávali v improvizovaných prostorách sokolovny. Jídlo museli uvařit ve dvacet kilometrů vzdálené menze v Pardubicích, naložit do aut a dětem podávat v původně pingpongovém sále. Společnost Reader & Falge, která měla mít rekonstrukci hotovou už před rokem, totiž zkrachovala a stavbu nedokončila. „Poslední dny byly velice hektické, protože se ještě dolaďovala stavba, dolaďovaly se nějaké maličkosti do kuchyně,“ popsala ředitelka školy Eva Hrdá.

Události v regionech: Někteří žáci se vrátili do škol v netradičních podmínkách (zdroj: ČT24)

Nová škola pro ukrajinské děti

A do nové školy se vydali ukrajinští žáci v Pardubicích. Více než stovka z nich se totiž do škol nevešla, a tak je oficiálně přijala soukromá. Většina z nich bude od začátku války sedět v lavici úplně poprvé. Učit se budou v češtině, pomáhat budou ale i ukrajinští pedagogové. „Nebudou tolik stresováni neznalostí jazyka. Třeba právě pro děti na druhém stupni je to na veřejných školách velmi obtížné,“ řekla zřizovatelka Základní a mateřské školy Klas Klára Svobodová.

Ještě minulý školní rok se děti učily v adaptačních skupinách – ve školách pro ně místo nebylo. Takové vzdělání ale nebylo uznatelné a hrozilo například opakování ročníku. Děti z Ukrajiny se nyní budou učit v budově bývalé Základní a Praktické školy Svítání. Prostory poskytlo město – ale jen na tři roky. Potom tam má vyrůst nová základní umělecká škola. Radnice a soukromá škola tak budou muset znovu řešit, kam ukrajinské žáky umístí. „Město připravuje výstavbu nové ZŠ v Masarykových kasárnách s kapacitou 540 míst,“ nastínil náměstek primátora Pardubic Jakub Rychtecký (SOCDEM). Děti by se mohly přesunout třeba tam. Magistrát také do budoucna počítá s návratem některých rodin na Ukrajinu.