Pardubice poskytnou pro školní výuku ukrajinských dětí jednu ze svých budov

Město Pardubice poskytne pro výuku dětí z Ukrajiny jednu ze svých budov. Nejdřív udělá za milion korun drobné opravy, fungovat by mohla od června. Míst ve školách zřizovaných Pardubicemi je jinak nedostatek.

Město má prázdnou budovu, kterou uvolnila v Polabinách škola Svítání. Tři čtvrtiny objektu by mohly do konce školního roku 2026 sloužit pro výuku ukrajinských dětí. „My pak chceme objekt zdemolovat a na místě stavět novou základní uměleckou školu, na tomto projektu se nic nemění,“ řekl náměstek primátora Jakub Rychtecký (Žijeme Pardubice/ČSSD).

Provoz školy a výuku by měla zajistit soukromá Základní škola a mateřská škola Klas a její spolek Levínek, který již vede adaptační skupiny pro ukrajinské děti. V adaptačních skupinách je teď devadesát ukrajinských dětí, škola by mohla mít zhruba do sto třiceti žáku a předškolních dětí. Škola uvažuje, že by zřídila i jednu třídu pro předškoláky. „V tuto chvíli přesně nevíme, jaká bude poptávka, mění se to,“ řekl Rychtecký.

Město hledá možnosti financování

Město jedná s ministerstvem školství o tom, aby škola mohla navýšit kapacitu, hledá možnosti financování a variantou je, že by rodiče ukrajinských dětí platili drobné školné. „Škola je bilingvní, mají tam ukrajinské učitelky, které mají potřebnou odbornost. Řešíme i možnost, že by škola začala fungovat od června, děti z adaptačních kurzů by mohly dostat vysvědčení, které potřebují kvůli prodlužování pobytu,“ poznamenal Rychtecký.

Zastupitelé schválili milion korun na opravy objektu. Město také poptalo u svých příspěvkových organizací nábytek. Základní školy v Polabinách by pak zajišťovaly stravování a ukrajinské děti by tam mohly chodit na tělocvik. Třetinu objektu v Polabinách město nechá volných pro jiné využití, patrně se tam kvůli rekonstrukci centra služeb pro lidi se zrakovým nebo kombinovaným postiženým přestěhuje část agendy centra.