Ústí nad Labem převezme hrobky, které zůstaly po odsunu sudetských Němců

Události v regionech: Zanedbané hrobky z dob odsunu sudetských Němců (zdroj: ČT24)

Po konci druhé světové války následoval, mnohdy jako odplata za útrapy, odsun sudetských Němců, například i ze severu Čech. Odešlo i několik významných průmyslových rodin z Ústí nad Labem – třeba Schichtové, kteří vyráběli ikonické mýdlo s jelenem, nebo Wolfrumové, kteří měli ve své továrně první parní stroj. Na sedmi hřbitovech po rodinách zůstaly honosné hrobky. Ty teď převezme město a některé z nich plánuje opravit.

„Dosud ty hrobky byly v takovém právním vakuu. Nikdo se k nim nehlásil a to, že se teď město rozhodlo se přihlásit k vlastnictví hrobek, je hrozně důležité proto, že teď bude někdo, kdo může rozhodovat o tom, jak s nimi nakládat,“ řekl historik z Muzea města Ústí nad Labem Martin Krsek.

O některá hrobová místa se nikdo nestará už od druhé světové války. Potomci zakladatelů průmyslového Ústí už podle historiků mnohdy ani nevědí, že jejich předci jsou na severu Čech pohřbeni. „Například je tady hrobka rodiny Wolfrumů, což byl rod, který v Ústí nad Labem zakládal průmysl. To byl rod, který přinesl první parní stroj do města v roce 1852,“ připomněl Krsek.

Rada města teď rozhodla, že do své správy převezme na 96 starých hrobek. V pondělí se tímto převodem bude zabývat zastupitelstvo města. „Chtěli bychom veškeré ty hrobky nafotit, popsat a mít přípravu pro to, aby vznikla nějaká debata o tom, které hrobky zaslouží nějakou ochranu,“ řekl ředitel ústeckých městských služeb Tomáš Vohryzka.

Pokud městské služby hrobky převezmou, plánují, že by některé z nich obnovily. „Město už dnes má šest hrobek významných Ústečanů, které si převzalo do svého majetku, kde už probíhá projektová dokumentace a nějaké plány obnovy,“ nastínil Vohryzka.

Po odsunutých sudetských Němcích v Ústí nad Labem nezůstaly jen hrobky, ale třeba jejich rodová sídla. Například ve vile rodiny Wolfrumů dnes sídlí Český rozhlas sever.