Pyrotechnici naplánovali odstřel pumy u Litvínova na pátek odpoledne

Pyrotechnici plánují řízený odstřel nevybuchlé letecké pumy v chemičce u Litvínova nejdříve v pátek odpoledne. Termín přizpůsobí meteorologickým podmínkám, řekla mluvčí policie Irena Pilařová. Šéf Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr ve středu oznámil, že stát půjčí společnosti Orlen Unipetrol část zásob pohonných hmot z hmotných rezerv státu. Půjde o maximálně 135 tisíc metrů krychlových v hodnotě 1,9 miliardy korun. Unipetrol tím pokryje výpadek ve výrobě své litvínovské rafinerie. Půjčku schválila vláda.

S odstřelem letecké pumy z druhé světové války, na kterou před týdnem narazil bagrista, policie počítala ve čtvrtek nebo v pátek. „Dnes už je jasné, že to bude nejdříve v pátek odpoledne, ale sledujeme ještě meteorologické podmínky,“ uvedla Pilařová.

Puma váží 250 kilogramů, obsahuje sto kilogramů výbušniny. V areálu litvínovské chemičky momentálně pokračují přípravy tak, aby škody na majetku způsobené likvidací munice byly co nejmenší.

Největší riziko samovolného výbuchu pominulo v úterý kolem 13:00. Puma má podle pyrotechniků časovaný mechanismus spuštění, což znamená, že po dopadu měla vybuchnout až po několika hodinách, nejpozději do 144 hodin od nálezu. Do té doby s ní nikdo nehýbal, poté začaly práce na řízeném odstřelu. Muselo se například prohlédnout okolí nálezu, zda poblíž není obdobná munice, nalezenou pumu zajistili proti pohybu.

Ochrana z pytlů s pískem

K chemičce hasiči už několik dnů naváží pytle s pískem, obloží se jimi místo nálezu do výše pěti metrů. Přímo k pumě naloží asi 400 vaků, val by měl mít tloušťku mezi pěti a šesti metry. O něco dál pyrotechnici vystaví další barikádu. Tím ochrání objekt, ve kterém byla puma nalezena. Je sice určen k demolici, je ale nutné zajistit, aby tlaková vlna neprošla objektem na druhou stranu. Pytli s pískem také pyrotechnici zajistí zásobníky s kyselinami a dalšími nebezpečnými látkami, které jsou součástí chemičky.

Společnost Orlen Unipetrol po nálezu letecké pumy před týdnem zastavila výrobu v sousední rafinerii. Kvůli tomu přišla o suroviny petrochemická část závodu, proto firma v pátek ráno zahájila také útlum etylenové jednotky. V areálu zůstává naprosté minimum zaměstnanců, kteří dohlížejí na utlumené výrobní technologie. Ochranné pásmo je nyní 1500 metrů, při řízeném odpalu se zvětší.

Stát poskytne Unipetrolu pohonné hmoty

Správa rezerv Unipetrolu uvolní až 95 tisíc metrů krychlových motorové nafty a do čtyřiceti metrů krychlových benzinu. „Uvolnění těchto nouzových zásob pokryje výpadek výroby rafinerie zhruba na čtrnáct dnů. Samotný trh nedokáže výpadek dodávek v tak krátké době řešit. Tím, že zápůjčku poskytneme, zůstává zásobování pohonnými hmotami v Česku stabilní a řidiči nic nepoznají. Není tak důvod ke spekulativnímu růstu cen pohonných hmot,“ ujistil Švagr.

Celková výše půjčky bude záviset na aktuálních potřebách rafinerie, v případě maximálního plnění by šlo o jedenáct procent státních zásob, které by státu vystačily na přibližně pět a půl dne.

Podmínky půjčky budou ještě SSHR a Orlen Unipetrol dojednávat ve středu odpoledne. Jejich součástí by podle šéfa správy rezerv měl být například zákaz vývozu paliv do zahraničí nebo uhrazení poplatků za vyskladnění a naskladnění Unipetrolem.

Palivo by měl podnik vrátit do konce roku

S vrácením paliv Švagr počítá v případě, že nenastanou další neočekávané události, zhruba do konce roku. Správa také bude od firmy požadovat zajištění půjčky pro případ rizik do maximální hodnoty půjčky. Rafinerie za půjčku zaplatí částku ve výši dvoutýdenní repo sazby stanovené centrální bankou. Přesná částka bude závislá na množství zapůjčeného paliva a také termínu, kdy rafinérie odčerpané palivo vrátí. Unipetrol bude pohonné hmoty čerpat ze skladů po celém Česku.

Stát udržuje v rezervách paliva na přibližně devadesát dnů spotřeby. Podle Švagra půjčka zásoby neohrozí a Česko bude mít nadále dostatek rezerv pro zajištění ropné bezpečnosti.

Britskou leteckou pumu z druhé světové války našli dělníci v areálu litvínovské rafinerie při výkopových pracích ve středu odpoledne. Pyrotechnici a hasiči nyní připravují řízený odstřel. Společnost kvůli tomu od minulého týdne zastavila výrobu.