Soud snížil trest muži, který obvinil plzeňskou nemocnici ze zabíjení pacientů s covidem

Odvolací Krajský soud v Plzni v úterý zkrátil podmíněný trest Pavlu Hlávkovi, který je obžalován za slova o zabíjení pacientů s covidem ve Fakultní nemocnici Plzeň. Pětašedesátiletému muži letos Okresní soud v Plzni vyměřil trest 2,5 roku se stejně dlouhou zkušební dobou za šíření poplašné zprávy a za pomluvu. Uložil mu také povinnost omluvit se nemocnici a přednostovi první interní kliniky Martinu Matějovičovi. Odvolací soud mu trest zkrátil na dva roky, zkušební lhůtu a povinnost omluvy ponechal.

Před soudem stanul Hlávka za svá předloňská slova o tom, že plzeňská fakultní nemocnice nechává zemřít pacienty s covidem, když jim nechce podávat přípravky ivermektin a isoprinosin. 

Rozsudek je pravomocný, lze proti němu podat dovolání k Nejvyššímu soudu. Omluvit se musí Hlávka do měsíce. Pokud by se neomluvil, hrozí mu, že by mohl trest vykonat jako nepodmíněný, upozornil předseda odvolacího senátu Pravoslav Polák. Jeden z Hlávkových obhájců Jindřich Rajchl novinářům po odchodu ze soudní síně řekl, že předpokládá, že bude podávat dovolání.

Úterní jednání soudu provázela zvýšená bezpečnostní opatření. V soudní budově a před jednací místností byl zvýšený počet příslušníků justiční stráže a také policisté. Do jednací síně s omezenou kapacitou míst se vydávaly vstupenky pro novináře i pro veřejnost.

Dovnitř se nakonec dostalo osm lidí z veřejnosti a sedm novinářů. Podle mluvčí soudu Jany Rubášové se dopoledne vstupenky nedostaly jen na několik jednotlivců.

Video z covidového oddělení vidělo asi padesát tisíc lidí

Krajský soud v Plzni o případu rozhodoval podruhé. Hlávku nejdřív loni okresní soud zprostil obžaloby, krajský soud ale rozsudek zrušil a vrátil k novému projednání, které pak skončilo vynesením podmíněného trestu.

Hlávka se zpovídá kvůli videu, které předloni tajně natočil na covidovém oddělení nemocnice. Domáhal se, aby lékaři ivermektin okamžitě podali jeho umírající matce nakažené covidem. Přípravek do nemocnice přinesl. Zdravotníci mu ale mimo jiné vysvětlovali, že ženě akutně selhávají ledviny a má další vážné komplikace a v takovém případě ho nelze podat.

Více než tříhodinový záznam své návštěvy s komentářem pak Hlávka umístil na svou internetovou platformu Svobodný vysílač. Protože se jednání dopustil za nouzového stavu, hrozilo mu až osmileté vězení.

Zdravotníci ho pustili za umírající matkou v době vrcholící pandemie, aby se s ní rozloučil. Na oddělení začal natáčet videa zdravotníků, své matky, která už téměř nekomunikovala, ale i dalších pacientů. Své matce i pacientkám na covidovém pokoji říkal, že je lékaři nechají zemřít, že existuje vyzkoušený lék, který by jim mohl pomoci, ale že jim ho nemocnice nedá a všichni tam zemřou.

Mimo jiné uvedl, že nemocnice nechává umírat covidové pacienty, zejména seniory, a provádí tak „důchodovou reformu“. Žena dva dny po synově návštěvě zemřela. Den na to Hlávka zveřejnil video, které na jeho platformě vidělo téměř padesát tisíc lidí.

Lék s účinnou látkou ivermektin je schválený pro lidské pacienty zejména pro léčbu kožního svrabu a pro zvířata proti střevním parazitům. Jeho přínos při onemocnění covidem-19 se ale podle vyjádření Státního ústavu pro kontrolu léčiv nikdy neprokázal.