První etapa výměny parovodu za horkovod v Olomouci je skoro hotová. Pokračovat se bude za rok

Studio ČT24: Rekonstrukce teplárenského potrubí v Olomouci (zdroj: ČT24)

Společnost Veolia Energie dokončuje v Olomouci první část rozsáhlé rekonstrukce teplárenského potrubí. Jde o největší výměnu za posledních pět let. Letos dělníci položili čtyři kilometry potrubí, další čtyři kilometry jsou v plánu příští léto. Aktuálně probíhají dokončovací práce první fáze a terénní úpravy, vše by se mělo stihnout do zahájení topné sezony. Rekonstrukce souvisí s přechodem olomoucké teplárny od uhlí na zemní plyn.

„Současná technologie, tedy parovodní vedení, které je uložené v betonovém kanále, byla v délce čtyř kilometrů vyměněna za horkovodní potrubí uložené do pískového lože,“ popsal vedoucí sektoru Veolia Energie ČR Radek Dubravský. Životnost nového potrubí by měla být třicet let. 

Cílem výměny starého potrubí je zejména úspora paliva a také odstranění tepelných ztrát starého potrubí. „Stávající parovodní potrubí bylo v Olomouci uloženo v zemi zhruba 50 až 70 let. Vzhledem k tomu, že se nacházíme v oblasti města, která se místy nachází pod úrovní spodní vody, tak už byla narušena izolace potrubí, to se týká i betonové konstrukce,“ doplnil Dubravský. 

Dopady na obyvatele města

Výměnu potrubí v létě odběratelé výrazně nepostřehli. Pokud jde o teplou vodu, byl zajištěn náhradní zdroj, případně pro menší odběratele Veolia zajistila elektrické topné spirály do jejich zásobníků vody. Větší odběratelé dostali třeba i mobilní kotelny na lehké topné oleje. „U žádného z našich odběratelů tak nedošlo k dlouhé odstávce kvůli dodávkám teplé vody,“ dodal Dubravský s tím, že se vždy jednalo o odstávku v řádu několika hodin.

Práce na výměně potrubí ale pocítili například řidiči v Olomouci nebo cestující MHD. „Z důvodu uzavírky na ulici Šlechtitelů jsme museli odklánět městskou hromadnou dopravu, čímž vnikaly jisté komplikace,“ popsal projektový manažer společnosti Termonta Tomáš Duháň. Podle něj si lidé stěžovali například na to, že musejí kvůli odklonům MHD docházet delší trasu. 

Podle Duháně nebyli zrovna šťastní ani lidé, kterým stavbaři doslova šli přes jejich zahrady. „Mnozí z nich třeba koupili pozemek a nevěděli, že jím vede potrubí. Skupina Veolia už dva roky zpátky začala s vlastníky komunikovat a během stavby jsme s nimi komunikovali také, aby byli na závěr spokojeni,“ uvedl. 

Plyn místo uhlí

Teplárna v Olomouci má úplně přejít z uhlí na zemní plyn. Podle Doubravského zatím nejsou obavy, že by s plynem byly nějaké problémy v souvislosti s jeho cenami na trzích nebo válkou na Ukrajině. U plynu vyzdvihl nižší obsah emisí vypouštěných do ovzduší. „Projekt přestupu (z uhlí na plyn) se plánuje dlouhá desetiletí. Veolia plánuje úplný přechod do roku 2030,“ řekl Dubravský. 

Momentálně končí první etapa přechodu z uhlí na zemní plyn. Příští rok budou práce pokračovat druhou etapou, kdy dojde k propojení dvou výrobních zařízení. Dubravský ujišťuje, že cenové výkyvy, například u stavebního materiálu, projekt neohrozí. 

Kompletní práce včetně nové výměníkové stanice by měly přijít na zhruba půl miliardy korun. Olomoucká teplárna zásobuje teplem a teplou vodou zhruba 29 tisíc domácností.