Pro vojáky je důležité cítit podporu veřejnosti, řekl na připomínce dne veteránů Řehka

Na pražském náměstí Míru si lidé v pátek připomněli Den válečných veteránů. Různé akce na připomínku veteránů byly ale naplánovány v celé republice. Den válečných veteránů připadá na 11. listopad – výročí konce první světové války – ale protože bude sobota, začaly vzpomínky s denním předstihem.

Bohoslužba v Praze, sázení vlčích máků v Brně, pietní akty na vojenských hřbitovech a u památníků – to vše jsou způsoby, jak si armáda i široká veřejnost připomíná Den válečných veteránů.

Oficiálně připomínka veteránů začala na pražském náměstí Míru ve dvě hodiny odpoledne, kdy ji společně zahájili ministryně obrany Jana Černochová (ODS), náčelník armádního generálního štábu Karel Řehka a představitelé Prahy 2.

Řehka zdůraznil, že vojáci vnímají den veteránů jako velmi významný den. „Vztahujeme to hodně k našim předkům legionářům za první světové války. (…) Ti zahájili dlouhé tradice, ty tradice umožnily i jejich nástupcům, druhoválečnému odboji, aby se vypořádali s problémy, častokrát zoufalstvím a beznadějí, vydrželi do konce a zasloužili se o to, abychom mohli žít ve svobodě,“ poznamenal.

Události: Lidé si v předstihu připomněli Den válečných veteránů (zdroj: ČT24)

Upozornil zároveň, že přibývá novodobých válečných veteránů. „Každý, kdo do armády vstupuje, s velkou pravděpodobností někdy válečným veteránem bude,“ dodal Řehka. Míní, že je pro vojáky důležité vidět podporu veřejnosti.

Černochová poznamenala, že armáda a celý resort obrany dělají vše pro to, aby modernizací, náborem a dalšími aktivitami posílily obranyschopnost země. Ministryně na akci poděkovala vojákům, ale také policistům a příslušníkům bezpečnostních sborů, kteří se účastní misí a kterým podle ní patří vzpomínka a poděkování.

Slavnosti na náměstí Míru předcházela pietní bohoslužba ve vojenském kostele svatého Jana Nepomuckého na Hradčanech. Hlavní kaplan armády Jaroslav Kníchal, který bohoslužbu sloužil, uvedl, že modlitby na ní byly určeny pro válečné veterány, vojáky, kteří slouží doma i v zahraničí, a také jejich rodinné příslušníky. „I oni zažívají během nasazení vojáků, zvláště v zahraničních operacích, okamžiky odloučení, obrovského množství strachu, obav, zda se se svými blízkými ještě setkají,“ podotkl.

Ministryně Černochová dodala, že se bohoslužbou táhlo memento, „aby konflikty, které teď sužují nejenom náš kontinent, byly co nejdříve ukončeny“. „Věnovali jsme vzpomínku a modlitbu všem těm, kteří za naši svobodu, za demokracii, za hodnoty, které uznáváme, pracovali a někteří i padli,“ shrnula.

Že na 11. listopadu připadá Den válečných veteránů, je zásluha vyjednavačů, kteří na tento den v roce 1918 domluvili příměří, jímž skončila první světová válka. Původně byl připomínán jako den příměří, v 50. letech se začal – nejprve ve Spojených státech – slavit jako den veteránů.

Se dnem veteránů je spjata báseň Na flanderských polích a také květ vlčího máku, o němž se v básni hovoří. Součástí piet proto je na některých místech sázení vlčích máků. V pátek je lidé vysadili například v libereckém parku Paměti národa, v Kladně nebo na Moravském náměstí v Brně.