Převaděč, který loni havaroval s migranty u Břeclavi, půjde do vězení

Krajský soud v Brně schválil dohodu o vině a trestu pro převaděče za to, že loni v říjnu ujížděl policii v dodávce s třiceti migranty a havaroval. Do věznice s ostrahou půjde na šest let a devět měsíců. Uhradit má také stovky tisíc korun jako náhradu škody. Při manévrech a havárii dodávky se zranilo šest migrantů.

„Konkrétně třicet syrských migrantů cestovalo v nákladním prostoru dodávky bez sedadel, bez jídla a pití. Ukrajinský převaděč je měl vyzvednout v lese nedaleko maďarského města Kecskemét. Přes Slovensko a Českou republiku je měl převézt za dva tisíce zlotých, tedy za deset a půl tisíce korun,“ řekl redaktor ČT Ondřej Šimeček. 

„Osoby se tísnily v nákladovém prostoru dodávky bez sedadel a oken, musely stát nebo sedět na podlaze ve stísněných podmínkách, neměly k dispozici jídlo, pití a nesměly opouštět vozidlo,“ popsala v návrhu dohody žalobkyně Iveta Eichlerová.

Řidič u Lanžhota na Břeclavsku neuposlechl výzvu policie, aby zastavil, a začal ujíždět. „Velmi nebezpečně ohrožoval provoz. Právě v Lanžhotu u tamní základní školy dokonce ‚přeletěl‘ retardér, předjelo ho jedno policejní auto, do kterého narazil a tlačil ho před sebou. Takto dojel až do Břeclavi, kterou projížděl rychlostí vyšší než sto kilometrů za hodinu,“ připomněl redaktor. 

Převaděč následně havaroval, když nezvládl zatáčku a narazil do zaparkovaných aut a domu. Při ujíždění dokonce poškodil několik pozemků před domy a řadu dopravních značek. Podle záchranářů se zranilo 21 lidí, z toho šest těžce a patnáct středně těžce a lehce. Bylo mezi nimi i pět dětí, uvedla tehdy mluvčí záchranářů Michaela Bothová.

Řidič dostal mírnější trest, spolupracoval

Žalobkyně třiadvacetiletého muže vinila z organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice, z obecného ohrožení a z násilí proti úřední osobě, hrozilo osm až patnáct let vězení. Vyjednal si méně, šest let a devět měsíců, kdy součástí trestu je i náhrada škody.

„Domnívám se, že trest je naprosto adekvátní, a při úvahách, jaký trest uložit, sehrála mimořádně významnou roli ta skutečnost, že pan obviněný v rámci vyšetřování trestné činnosti uvedl skutečnosti, které mají mimořádný význam pro objasňování trestné činnosti, co se týká nelegální migrace. A poskytl takové informace, které vedly k tomu, že byla zahájena další trestní řízení,“ řekla po skončení jednání Eichlerová.

Na podzim minulého roku vrcholila migrační vlna. Vláda tehdy kvůli rostoucímu počtu běženců zavedla dočasné kontroly na hranicích, kde policisté zpočátku zajistili i více než sto migrantů denně. Zvýšený počet migrantů policisté odhalují i v posledních týdnech, vláda proto počínaje středou zavedla na hranicích se Slovenskem namátkové kontroly.