Lékař chtěl v Merklíně zřídit novou ordinaci. Pojišťovna a svaz praktiků se postavily proti

Události v regionech: Spory o lékařskou péči v Merklíně (zdroj: ČT24)

Kolem poskytování lékařské péče na jižním Plzeňsku panují nejasnosti. V Merklíně se mladý praktický lékař pro dospělé pokusil otevřít vlastní praxi. Podpořili ho obec, kraj i občané. Zdravotní pojišťovna přesto žádost zamítla. Doporučila mu, aby začal ordinovat radši v Horšovském Týně, jenže tam lékař pro dospělé nechybí.

V Merklíně už šestnáct let ordinuje dvojice lékařů jen dvě dopoledne v týdnu. Pořadí pacientů určuje abeceda. Kdo má akutní problém, musí jet jedenáct kilometrů do Přeštic. „Když se jim třeba něco stane ve čtvrtek, tak čekat do další středy, aby nemuseli někam jezdit, je pro ně obtěžující,“ popsal lékař Jiří Homolka.

Jednu z ordinací provozuje předseda Sdružení praktických lékařů. Jeho zaměstnancem je i doktor Homolka. Ten rok po atestaci splnil přání obce a požádal na kraji o vlastní ordinaci. Jenže neuspěl.

„Spádové obce taky využívají jejich služeb, takže ač je řečeno, že by ten provoz byl nerentabilní, úplně si to nemyslíme,“ okomentovala rozhodnutí starostka Merklína Jana Nováková (nestr.).

Podle pojišťovny je v obci péče dostatečná. Proti bylo i sdružení praktiků. „Došlo by k nesmyslné situaci, kdy v obci, která má aktuálně cca 1100 obyvatel, budou ordinace tří všeobecných praktických lékařů. (…) Považujeme za rozumné řešení vznik další ordinace v Merklíně neumožnit,“ uvedlo sdružení.

Lékaře proto pobídli k otevření praxe ve dvacet kilometrů vzdáleném Horšovském Týnu, kde je prý podstav. Tam ale mají už tři praktiky. „Nikdy jsme jich neměli víc ani míň, takže dle mého soudu je to dostačující péče,“ řekl starosta Josef Holeček (ODS). Podle něj se na obec zdravotní pojišťovna ani kraj s žádostí o rozšíření péče neobracely.

Situaci se pokusí řešit kraj i Česká lékařská komora

Lékař Homolka a obec požádali o pomoc ty, kdo je v hlasování podpořili – krajský úřad a Českou lékařskou komoru (ČLK). Chtějí přimět pojišťovnu k diskuzi. „Určitě jsem ten, kdo bude nápomocný, abychom udělali nějaké společné setkání na krajské regionální pobočce VZP, jak situaci pomoci,“ řekl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Pavel Hais (Piráti).

„Mrzí mě to, protože za situace, kdy je zoufalý nedostatek praktických lékařů, se tady nabízí uchazeč, který má veškeré předpoklady se tohoto obvodu ujmout,“ okomentoval situaci předseda okresního sdružení ČLK Jiří Wicherek.

Pokud neuspějí, obec vyvolá nové výběrové řízení. Argumentuje i peticí za zlepšení lékařské péče, kterou podepsalo už přes 600 obyvatel Merklína a dalších šesti spádových obcí.