Obchvat Karviné se otevřel řidičům

Řidiči mají k dispozici téměř tříkilometrový obchvat Karviné. Přeložka silnice I/67, která se stavěla tři roky, uleví centru padesátitisícového města, odkud odvede tranzitní dopravu. Informoval o tom šéf Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Radek Mátl. Stavba přišla bez DPH na 899 milionů korun. Ve směru na Český Těšín se obchvat otevřel dopoledne, v opačném směru až po poledni.

Obchvat vede od křižovatky Nádražní ulice s Ostravskou (I/59) kolem jezera s karvinskou loděnicí a městské části Darkov. Na silnici I/67 se napojuje za městem u rekreační zóny, takzvaného Darkovského moře. Součástí jsou protihlukové stěny dohromady o délce téměř kilometr, most a podchod pro pěší. Stavbaři také postavili jednu mimoúrovňovou křižovatku.

„Obchvat tady velmi dobře propojí komunikace, odvede dopravu z centra města. To, že napříč celou republikou, nejenom tady v Moravskoslezském kraji, vedou opravdu přetížené komunikace centry obcí a měst, je bolest, se kterou se snažíme postupně udělat maximum. To, že se teď uleví Karviné, je pro mnoho tisíc obyvatel důležitá dobrá zpráva,“ řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Karvinský primátor Jan Wolf (Socdem) řekl, že otevření obchvatu znamená pro město konec třicetiletého čekání. „Dnes Karvinou projede zhruba deset tisíc automobilů. Dojde k výraznému snížení dopravy v centru města a dojde k výraznému zlepšení kvality života lidí, kteří bydlí v centru města,“ uvedl.

„Věřím tomu, že kamiony budou přijíždět pouze ty, které zásobuji továrny a obchody ve městě. Ale tranzitní doprava, hlavně Bohumín–Třinec, kdy se převážejí suroviny z jednoho místa na druhé, tak tam bude využívaná obchvatem. Tam je největší zátěž z hlediska životního prostředí. To si myslím, že bude mít největší dopad na snížení hluku, snížení prašnosti, emise,“ dodal primátor.

Komplikovaná stavba kvůli dolům

Mátl řekl, že i když jde o stavbu tříkilometrové silnice první třídy, což by z hlediska veřejnosti mohlo být poměrně jednoduché, obchvat Karviné jednoduchou stavbou rozhodně nebyl. Jeho trasa z velké části vede územím, které dříve narušila těžba uhlí, a také zátopovým územím řeky Olše.

Obchvat Karviné
Zdroj: ŘSD

„Trasa je prakticky celá vedena na vysokých násypech a sedání násypů díky výsypkám bylo velmi složité a komplikované,“ popsal ředitel ŘSD. To byl podle něj jeden z důvodů, proč se stavba proti plánům zhruba o půl roku zpozdila. „Museli jsme mít stoprocentní jistotu, že se nám to udrží, že už nám to neklesne a že stavba, jakmile na ni pustíme dopravu, se nám najednou nezačne někde vlnit, že by nám někde poklesla, což by samozřejmě byl obrovský problém,“ dodal.

Menší úseky obchvatu se otevřely už dříve

Zhotovitelem stavby byla společnost Skanska. Už loni v létě se začalo jezdit po první části obchvatu, úseku dlouhém zhruba 300 metrů ze strany od Českého Těšína až po napojení Karviné. V prosinci loňského roku se pak řidičům otevřel přibližně 700 metrů dlouhý úsek na spojnici z Karviné do Stonavy.

Policejní mluvčí Daniela Vlčková uvedla, že zprovoznění obchvatu přinese nesmírné výhody, řidiči ovšem musí počítat s podstatnou změnou v přednosti v jízdě.

„Hlavní komunikace bude vedena z Českého Těšína na nový obchvat. Pro řidiče tato zásadní změna organizace dopravy znamená, že při výjezdu z obce Karviná směrem na Český Těšín budou muset nově dávat přednost vozidlům jedoucím po obchvatu,“ uvedla Vlčková.