Novým starostou Prahy 5 je Jaroslav Pašmik

Události v regionech: Nová koalice v Praze 5 má nejtěsnější možnou většinu (zdroj: ČT24)

Novým starostou Prahy 5 je Jaroslav Pašmik z Prahy 5 Sobě. Na úterním ustavujícím jednání ho zvolili zastupitelé koalice, kterou tvoří Praha 5 Sobě, Piráti a SEN 21 a která má těsnou většinu 21 hlasů ve 41členném zastupitelstvu. Pašmik ve funkci nahradil Renátu Zajíčkovou z ODS, která odešla do opozice. V Praze 5 žije asi 89 tisíc obyvatel.

Pašmik bude mít na starosti bezpečnost, strategické řízení, udržitelný rozvoj, podporu podnikání a zahraniční vztahy. Zvolilo ho 21 z přítomných čtyřiceti zastupitelů, zbylí se zdrželi. „Chci, aby Praha 5 byla městská část s nejvyšší kvalitou života,“ řekl nový starosta v diskusi před svým zvolením.

Dodal, že nová rada bude zřejmě chtít revidovat strategický plán, který zpracovalo dosavadní vedení. Plánuje zároveň pokračovat v přípravě stavby nových škol, byť možná s úpravami projektů.

Pašmik také řekl, že zásadním problémem je podle něj diskomfort obyvatel na Smíchově. „Já osobně se budu zabývat proaktivní bezpečnostní politikou, to znamená ne pouze reaktivně hasit to, co se tady vyskytne,“ předeslal. Opoziční zastupitelé k tomu řekli, že starosta v zásadě nemá žádné přímé pravomoci a nástroje, jak bezpečnost zlepšovat.

Kritika počtu zastupitelů s plným platem

Už nyní opoziční zastupitelé z ODS či TOP 09 kritizovali také počet koaličních zastupitelů, kteří budou za práci na radnici brát plný plat. „Vy jste se rozhodli, že v koalici s 21 členy uvolníte patnáct politických trafik, což je přes sedmdesát procent. To tady ještě nikdy nebylo,“ vytkl Jan Kavalírek (TOP 09). Kromě patnácti uvolněných zastupitelů pro koalici připadne jeden i opozici. Pašmik se v reakci podivil nad tím, že funkce ve vedení radnice Kavalírek označuje za trafiky.

Volby v Praze 5 vyhrála Praha 5 Sobě, která získala deset mandátů, stejně jako druhá koalice Společně pro Prahu 5 (ODS, TOP 09). Třetí ANO obsadilo sedm zastupitelských křesel, čtvrtí Piráti šest a pátá koalice SEN 21 a Společností proti developerské výstavbě v Prokopském údolí má pět mandátů. Do zastupitelstva se dostalo ještě hnutí STAN, které má tři zastupitele.

Praha 5 zahrnuje Hlubočepy, Košíře, Motol, Radlice, Smíchov a části Jinonic, Malé Strany a Břevnova. V roce 2018 volby v Praze 5 vyhráli se ziskem jedenácti mandátů Piráti spolu se sdružením nezávislých kandidátů SNOP 5. Druhá skončila ODS s devíti křesly, TOP 09 a ANO získaly po sedmi zastupitelích. Hnutí STAN získalo šest mandátů, KDU-ČSL tři. Po volbách vznikla koalice Pirátů, ODS, ANO a SNOP 5 v čele se starostou Danielem Mazurem (Piráti). V polovině roku 2019 se ale rozpadla a následně vznikla nová složená z ODS, ANO, TOP 09, STAN a SNOP 5 v čele se Zajíčkovou.

V čele Prahy 7 zůstává Čižinský

Zastupitelé Prahy 7 v pondělí rozhodli, že starostou městské části zůstane Jan Čižinský (Praha 7 Sobě). Podpořilo jej sedmnáct z 29 zastupitelů. Ve funkci bude už potřetí za sebou. Ve volbách získalo jeho uskupení Praha 7 Sobě v sedmé městské části většinu 53 procent hlasů, v 29členném zastupitelstvu má osmnáct mandátů. Do zastupitelstva se dostali ještě Společně – ODS a TOP 09, ANO a Piráti.

„Máme od svých sousedů velmi silný mandát, abychom pokračovali v budování přívětivé, solidární, řádně spravované a atraktivní čtvrti, která je a zůstane pro všechny skvělým místem pro život. Zároveň si uvědomujeme, že je řada výzev, které je potřeba řešit,“ pronesl po zvolení Čižinský. Vedení městské části dle jeho slov musí řešit společně se státem například stavbu železnice do Kladna a na letiště, rozvoj území Bubnů, dokončení lávky na Štvanici, stavbu bytového domu či nové školy.

Prahu 7 tvoří Holešovice, Bubny a části Bubenče a Libně. Úřad Prahy 7 slouží také jako obec s rozšířenou působností pro městskou část Troja, která má svou radnici.

Starostou pražských Řeporyjí je podruhé Novotný

Svého starostu už zvolili také zastupitelé pražských Řeporyjí. Je jím opět Pavel Novotný (ODS). Koalici na řeporyjské radnici vytvořily ODS a TOP 09, v zastupitelstvu mají těsnou většinu šesti hlasů z jedenácti. Prvním místostarostou se stal David Roznětinský (TOP 09) a druhou místostarostkou zastupitelé zvolili sestru starosty Lenku Fialovou (ODS). Fialová není pro funkci uvolněná a nebude tak pobírat odměnu odpovídající plnému úvazku.

Občanští demokraté získali v Řeporyjích 37,1 procenta hlasů a v jedenáctičlenném zastupitelstvu mají pět mandátů, což je o jeden mandát více než druhé sdružení Nezávislí pro Řeporyje. TOP 09 získala jeden mandát a do zastupitelstva se dostal rovněž jeden zástupce z uskupení Občané za lepší Řeporyje.

V roce 2018 vyhrála volby ODS, která získala tři mandáty. Starostou se stal Novotný. Občanští demokraté se na spolupráci domluvili s koalicí Zelených a Pirátů, kteří získali rovněž tři mandáty. Stejný počet křesel v zastupitelstvu obsadilo SNK Řeporyje. Jednoho svého zástupce měly v zastupitelstvu KDU-ČSL a hnutí ANO. Koalice ODS, Zelených a Pirátů vládla v městské části do roku 2021, poté se rozpadla. Piráti se začátkem letošního roku neúspěšně pokusili starostu odvolat.

Městská část Praha-Řeporyje se nachází se na jihozápadním okraji Prahy. Skládá se z katastrálního území Řeporyje, Zadní Kopanina a částí katastru Stodůlky a Třebonice.

Praha 11 zůstává bez nového vedení

Radnice Prahy 11 zůstane zřejmě i po ustavujícím zasedání bez nového vedení. Zastupitelé totiž na jednání rozhodli z navrženého programu vyřadit body týkající se volby starosty, radních a členů některých výborů.

Prahu 11 tak do doby, než bude zvoleno nové vedení, povede nynější rada. Dosluhující starosta Jiří Dohnal (Piráti) následně určí, kdy bude další zasedání zastupitelů. Kdy a v jaké podobě vznikne koalice na Praze 11, tak zatím není jasné.

Volby v této městské části vyhrálo Hnutí pro Prahu 11 (HPP11) před druhým ANO.

Zastupitelé Prahy 3 podruhé odročili ustavující schůzi

Staré vedení zůstává i v čele Prahy 3, i když nově zvolení zastupitelé mají za sebou již druhé jednání. Ustavující schůzi ale znovu přerušili do 29. listopadu poté, co zvolili členy dvou ze zákona povinných výborů.

Předsedou kontrolního výboru se stala Michaela Schwarzová (za ANO) a finančnímu předsedá Jan Materna (TOP 09). Podle dosluhujícího starosty Jiřího Ptáčka (TOP 09) je nynější složení výboru provizorní a po dohodnutí koalice se změní, stejně jako počet jeho členů, který se zvýší z nynějších devíti na jedenáct.

Komunální volby v Praze 3 vyhrála koalice TOP 09 a STAN se ziskem 11 mandátů v 35členném zastupitelstvu. Druhá skončila Koalice pro P3 (ODS, KDU-ČSL) se šesti mandáty, třetí bylo ANO rovněž se šesti a čtvrtí Piráti se čtyřmi zastupiteli. Do zastupitelstva se dostali ještě Zelení, Praha 3 Sobě, koalice Trikolory a SPD a Patrioti pro Prahu 3, každé z těchto uskupení má po dvou zastupitelích.

Lídr vítězného uskupení Michal Vronský uvedl, že by před dosud vyjednávanou koalicí s 19 hlasy preferoval stabilnější, která by měla v zádech více zastupitelů. To však naráží na odpor Pirátů, Zelených a Prahy 3 Sobě ke spolupráci s ODS. ČTK uvedla, že se strany neshodnou ani na počtu uvolněných zastupitelů.