Majitelé historických mlýnů chtějí rozjet výrobu elektřiny, nemají ale právo užívat vodu z Ohře

Historické mlýny v Terezíně jsou bez vody (zdroj: ČT24)

Noví majitelé historických mlýnů v Terezíně chtějí obnovit tamní elektrárnu. Jenže Povodí Ohře plánuje nedaleko nad místem stavět nové dílo u jezu a vody v řece není na obě dost. Právo na užívání vody z řeky má Povodí. Majitelé mlýnů usilují o změnu.

Historické mlýny před několika lety koupil Jiří Čáp se svým společníkem. Jejich plánem bylo výrobu elektřiny obnovit. Právě k tomu totiž terezínské mlýny sloužily až do poloviny 20. století.  

Po ukončení provozu začaly kulturní památky chátrat. V roce 2009 přišly o právo na užívání vody z řeky. „Jakmile bychom měli vodní právo, už můžeme žádat o dotace. Projekt máme hotový, už by se mohlo začít stavět,“ řekl Čáp.

Elektrárnu už připravuje Povodí Ohře

Právo na užívání vody v lokalitě náleží Povodí Ohře, které je správcem toku. A státní podnik tam chce zřídit vlastní elektrárnu. „S památkovým ústavem jsme došli ke shodě, že budeme připravovat jezovou malou vodní elektrárnu,“ řekl mluvčí Povodí Ohře Jan Svejkovský. Jenže na dvě elektrárny prý řeka nemá dostatečnou sílu. 

„Proč tady stavět někde něco, když jsou tady postavená dvě krásná vodní díla,“ ptal se Čáp. Jenže aby historické mlýny mohly znovu fungovat, musela by být řeka přehrazena pod silničním mostem. A to kvůli jeho špatnému technickému stavu už podle Povodí Ohře není možné. „Proto se už v minulosti vystavěl klapkový jez, který je nad mostem, a ten hradí vodu, vzdouvá ji a připravuje energetický potenciál,“ vysvětlil Svejkovský.

Majitelé historických mlýnů chtějí o vodní právo i nadále usilovat, a to přes ministerstvo zemědělství. Prozatím v mlýnech připravují třeba pekárnu nebo technické muzeum.