Liberty musí vrátit mateřské firmě tři miliardy. Peníze na pomoc v covidu totiž firma nevyužila

Ostravská huť Liberty musí vrátit tři miliardy korun (zdroj: ČT24)

Ostravská huť Liberty musí svému majiteli vrátit přes tři miliardy korun. Tuto částku dostala firma jako podporu v době pandemie covidu-19, peníze však nevyužila. Podle ústní dohody mělo jít o nevratnou půjčku, nyní však chce mateřská společnost peníze zpět. Vyplývá to z účetní uzávěrky za období do konce března 2021, firma se tak z účetního zisku dostala do ztráty. Podle vedení huti to ale nebude mít vliv na chod podniku ani na zaměstnanost.

„Zástupci zaměstnanců samozřejmě jsou tímto krokem překvapeni a zaskočeni, protože ta částka je opravdu zásadní. Firma nicméně tvrdí, že to nebude mít žádný vliv na provoz podniku a na zaměstnanost jako takovou,“ sdělila redaktorka ČT Pavla Daňková. 

ČT se ale od několika firem podařilo zjistit, že společnost Liberty Ostrava má problémy s platební morálkou. Na fakturách údajně dluží i několik milionů korun. „O tom ví už i Moravskoslezský kraj. Zůstávají nezodpovězené i další otázky. Jedním z otazníků je zásadní investice do hybridních pecí, která se pohybuje kolem devíti miliard. Zatím není jasné, kdy by měla být investice hotová,“ doplnila Daňková. 

Další otázkou je také znovuzprovoznění vysoké pece číslo 2, která byla loni v létě odstavena kvůli nutným opravám. „Zprovozněna měla být na konci loňského roku, nicméně do dnešního dne se tak nestalo. Huť tak dnes jede na polovinu svého běžného výkonu, tedy jenom na jednu pec,“ komentovala redaktorka s tím, že to má zásadní vliv i na surovinovou politiku firmy. 

Peníze měly ostravskou firmu zachránit v době covidu

Hlavní ekonom investiční skupiny Natland Petr Bartoň ale hodnotí odebrání peněz jako logický krok. Mateřská firma totiž částku původně vyplatila proto, aby v době covidu ostravskou huť zachránila. Podniku se ale nakonec dařilo nad očekávání, peníze tak nepotřeboval. 

„Tím, že ty peníze jsou takto flexibilní, tak pokud by se nedejbože v budoucnosti Liberty Ostrava měla zase dostat do problémů, tak podobnou flexibilitou zase ty peníze v jiné části toho celosvětového gigantu budou uzmuty, a zase přijdou do Liberty,“ vysvětlil Bartoň. 

Odbory hovoří o porušení slibu

Předseda základní organizace odborových svazů KOVO Liberty ČR Petr Slanina to vnímá jako nedodržení slibu od majitele. „Říkal, že to bude nenávratná půjčka, respektive dar na provoz této hutě,“ řekl ve vysílání ČT24. 

Slanina také uvedl, že tento krok se zatím neodráží v přístupu firmy vůči svým zaměstnancům. „Veškeré závazky jsou plněny řádně a v termínu,“ řekl. Nedokáže však posoudit, zda částka přes tři miliardy korun už do mateřské společnosti odešla. 

Šéf odborářů také věří tomu, že rozhodnutí mateřské společnosti nebude mít žádný vliv na plánované investice v ostravské huti. Dodal, že pokud by došlo na omezení nebo zastavení prací, měl by podnik „velice omezenou budoucnost“. Příprava naplánovaných investic podle něj běží dál. 

Plánovaná modernizace ocelárny má být největší investicí v moderní historii ostravského podniku. Umožní mu to do roku 2027 snížit emise oxidu uhličitého o více než osmdesát procent, ale také fungovat i v dalších desetiletích.