Lesy jsou zelenější a řeky plnější. Po deseti letech v červnu Česko netrápí výrazné sucho

Události v regionech: Se suchem v české krajině pomohly vydatné deště (zdroj: ČT24)

V půdě do hloubky čtyřiceti centimetrů už není sucho. Začátkem června je to v Česku poprvé za posledních deset let, informovali odborníci z projektu Intersucho. Větší množství vláhy potvrzují i lesníci, podle kterých je to v přírodě vidět na první pohled. Podle vodohospodářů je dostatek vody i v řekách. S narůstajícími teplotami se ale může situace zhoršit.

To, že je vody mnohem více, než tomu bylo v uplynulých letech, je vidět například v lese u Křtin na Blanensku. „Standardně v tomto potůčku za normální hydrologické situace v tomto období a v této části dne teče jeden a půl až dva litry vody (za vteřinu),“ popsal lesní hydrolog Školního lesního podniku Masarykův les Křtiny Petr Kupec.

Momentálně je hladina potoka patnáct centimetrů nad přelivem, průtok až třináct litrů za vteřinu, což je pětinásobek, oproti minulým suchým rokům dokonce až desetinásobek. „Je vidět, že v lese opravdu vlhko je. Když se podíváme na lesní vegetaci, tak je vidět, že je zelenější a velmi vitální,“ konstatoval Kupec.

Jeho slova potvrzují také klimatologové. Podle Miroslava Trnky z projektu Intersucho srážky posledních dní až týdnů naplnily půdu napříč Českem potřebnou vláhou. „Jsou oblasti, jako jsou jižní Čechy nebo většina Moravy, kde skutečně do čtyřiceti centimetrů je půda téměř nasycená vodou,“ řekl bioklimatolog z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd ČR.

„Nám v lesnictví dobře odrůstají přirozené obnovy, výsadby. Zkrátka všechny dřeviny, které koření mělčeji,“ dodal Kupec. Pro stromy a rostliny s hlubšími kořeny je ale situace o něco horší. Vláha na některých místech Česka v půdě do hloubky jednoho metru stále chybí – především v Polabí nebo na pomezí kraje Středočeského, Pardubického a Vysočiny.

Události: Česko v květnu trápil déšť a povodně (zdroj: ČT24)

Plné jsou řeky i vodní nádrže, zatím...

Srážky z posledních dnů měly podle vodohospodářů velký vliv i na řeky, zejména na jihu Moravy. Zatímco na Vysočině jsou teď průtoky poloviční, ve Veverské Bítýšce u Brna je situace v normálu a směrem na východ dosahují průtoky až desetinásobku.

Na jihu Moravy jsou aktuálně toky na 100 až 130 procentech běžného průtoku. Vodní nádrže jsou proto na povodí Moravy prakticky plné. „Ani v uplynulých dnech jsme nemuseli výrazně vyprazdňovat zásobní prostory vodních nádrží. Naopak předpokládáme, že v následujících měsících se může znovu projevit sucho,“ uvedl mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

S tím počítají i klimatologové. Podle nich totiž sice množství srážek zůstává v Česku relativně stejné, ale kvůli vyšším teplotám roste výpar, a tím se příroda rychleji vysušuje.