Hlavní příčinou loňského úhynu ryb v Dyji byly znečištěné povrchové vody a nedostatek kyslíku

Studio ČT24: Příčiny úhynu ryb v Dyji (zdroj: ČT24)

Za loňský úhyn ryb v Dyji pod Novomlýnskými nádržemi na jihu Moravy mohly podle Biologického centra Akademie věd znečištěné povrchové vody a vyčerpání kyslíku. Podle závěrů vědců úhyn nezpůsobil provoz malé vodní elektrárny, o čemž se v době události spekulovalo. Rybáři a hasiči minulý rok v červenci zlikvidovali asi dvaačtyřicet tun uhynulých ryb na jezu v Bulharech a v Břeclavi. Procesy odehrávající se v Dyji budou odborníci dále zkoumat.

Podle závěrů odborníků voda v nadjezí ztratila kyslík kvůli jeho vysoké spotřebě biomasou – tedy řasami, sinicemi, rybami a odumírající organickou hmotou. „Dyje je dolní tok, který přijímá znečištění z širokého okolí. Zároveň se do této skutečnosti promítlo i to, že i když okolní čistírny mají čištění správně nastaveno, tak limity už neodpovídají realitě, která je potřebná,“ uvedl Jakub Borovec z Akademie věd ČR.

Problém byl také v nedostatečné produkci kyslíku v denních hodinách. V nadjezí se podle vědců totiž odehrávala řada různých procesů, z nichž některé označili za anomálie.

„Příkladem je situace, kdy ani v denních hodinách při příznivých světelných podmínkách nedocházelo k dostatečnému dosycení vody kyslíkem fotosyntézou. Ke spotřebě kyslíku docházelo nejen v nočních hodinách, ale nadměrně také během dne. Ani okysličená voda odpouštěná z nádrže, případně doplněná rozstřikem pomocí segmentů, nebyla schopná do nadjezí dotéct tak, aby množstvím kyslíku umožnila udržet vysoké množství ryb při životě,“ popsal Borovec.

Vědecké zhodnocení příčin úhynu potvrzuje dřívější vyjádření Povodí Moravy. „Jsme přesvědčeni, že příčinou je enormní vypouštění nedostatečně čištěných odpadních vod v celém povodí, zejména živin, pokles průtoků a nárůst teplot vlivem klimatické změny,“ řekl ředitel pro správu povodí Antonín Tůma z Povodí Moravy. Podle něj navíc při současném stavu nelze havárii při souběhu nepříznivých faktorů předvídat a vyloučit.

Společně za čistou Dyji

Vědci také navrhli soubor opatření, která by měla dalším úhynům předcházet. Klíčový bude dlouhodobý monitoring vody. Přístroje budou měřit množství kyslíku, Ph nebo průzračnost vody. Pracovní skupina nazvaná „Společně za čistou a živou Dyji“, kde zasednou zástupci Jihomoravského kraje, Břeclavi, Povodí Moravy a Moravského rybářského svazu, se poprvé sejde příští čtvrtek.

Ryby uhynuly loni ve druhé polovině července. Kyslík jim chyběl kvůli množství sinic ve vodě, které měly ideální podmínky k růstu, tedy horko a nízký průtok. Rybáři však tehdy vinili i elektrárnu na Novomlýnských nádržích, protože když jde voda přes ni, tak se neokysličuje.