Frýdek-Místek chce dát na odměny lékařů na zubní pohotovosti milion korun, kraj nesouhlasí

Frýdek-Místek chce dát milion korun na novou zubní pohotovost (zdroj: ČT24)

Frýdek-Místek chce investovat až jeden milion korun do otevření nové zubní pohotovosti. Peníze by měly jít přímo z rozpočtu města, a to na příspěvky pro lékaře. Výši dotace ale kritizuje Moravskoslezský kraj. Obává se, že by způsobila problémy dalším ordinacím a nemocnicím a že by i ostatní zdravotníci požadovali vyšší odměny za služby na pohotovostech.

Starosta Frýdku-Místku Petr Korč (Naše město F-M) uvedl, že absence zubní pohotovosti trápí obyvatele města dlouhodobě. „Ihned po našem zvolení jsme zahájili řadu jednání se stomatology. Zřizovatelem pohotovosti sice nebude město, ale kraj, jenže vzhledem k tomu, že se zubní pohotovost nepodařilo dlouho rozjet, tak jsme do toho vstoupili aktivně,“ sdělil. 

Podle Korče se podařilo dosáhnout dohody, na základě které byla většina místních stomatologů ochotna obnovení zubní pohotovosti podpořit. „Na základě těchto jednání jsme v rozpočtu schválili rezervu na dokrytí nákladů na zřízení zubní pohotovosti. Z našeho pohledu je to maximum, které jsme mohli udělat,“ dodal starosta. 

Podle Korče jsou další kroky na Moravskoslezském kraji. Upozornil ale, že město velmi překvapilo, když dostalo z kraje informaci o tom, že nemocnice, která má pohotovost zřizovat, tuto dotaci nepřijme.

Náhradní plán, například že by pohotovost fungovala jinde, zatím město nemá. „Pevně věřím, že se nám podaří najít nějakou cestu, jak obnovit pohotovost v nemocnici, protože si myslím, že jde o nejpřirozenější místo,“ sdělil.

Dotaci od města kritizuje kraj

Milionová dotace pro zubní pohotovost se Moravskoslezskému kraji nelíbí. Místo běžného příplatku 800 korun za směnu, by totiž tamní lékaři dostali dva tisíce korun. To podle náměstka hejtmana pro zdravotnictví Martina Gebauera (ANO) může přinést problémy ostatním ordinacím. 

„Chceme, aby ve Frýdku-Místku vznikla fungující stomatologická pohotovost, ale ne za finančních podmínek, které navrhuje vedení města Frýdek-Místek,“ uvedl Gebauer. Podle něj by to vedlo k tomu, že vyšší částky by požadovali i ostatní zdravotníci na pohotovostech. „Navíc to bylo bez konzultace s nemocnicí nebo jejím zřizovatelem (Moravskoslezským krajem),“ dodal.

„Měl jsem schůzku s koordinátorem stomatologů v kraji, shodli jsme se na tom, že částka dva nebo tři tisíce je neakceptovatelná. Dali jsme si tři týdny na to, abychom propočítali zvýšení hodinové sazby například na 1200 nebo 1400 korun,“ sdělil náměstek s tím, že je nutné také řešit to, co by navýšení příspěvků udělalo s rozpočty nemocnic, respektive s rozpočtem jejich zřizovatele.

Starosta Frýdku-Místku je ale přesvědčen o tom, že lékaři, kteří budou sloužit o víkendech či svátcích, by měli být řádně odměněni. „Věřím, že najdeme společnou řeč, že najdeme tu částku. My jsme jenom dosáhli dohody s místními stomatology. Dosáhli jsme částky, za kterou byli většinově ochotni pohotovost sloužit,“ řekl. 

Nonstop funguje jenom Ostrava

V Moravskoslezském kraji funguje celkem sedm zubních pohotovostí, jsou ve většině okresních měst s výjimkou Frýdku-Místku a nedalekého Nového Jičína. Regionální ordinace jsou však ve většině případů otevřeny v nepracovní dny jenom do 12:00, případně do 13:00.

Jedinou nonstop pohotovostí o víkendech a svátcích je ordinace v Ostravě. V pracovních dnech má pak otevřeno od 18:00 do 6:00. Nápor na ostravskou pohotovost je obrovský, například během svátečního týdne tam ošetřili až devět set pacientů.