Jediná zubní pohotovost pro jižní Moravu je v Brně. Jezdí do ní ale i z Vysočiny

Málo zubních pohotovostí v Jihomoravském kraji (zdroj: ČT24)

Při bolestech zubů mohou lidé žijící v Jihomoravském kraji využít pouze jednu stomatologickou pohotovost. Ambulance funguje od 17. hodiny v Úrazové nemocnici a před ordinací nečekají na vyšetření jen místní, ale také mimobrněnští. Není nezvyklé, že pro pomoc do Brna zajedou lidé i ze sousedního Kraje Vysočina. Během klidných služeb ošetří zubař zhruba třicet pacientů, jindy jich je ale i přes padesát.

Zatímco jiní rodiče ve středu večer ukládali své děti ke spánku, Michal Řeřucha čekal se svým synem Filipem v čekárně zubní pohotovosti. „Otekl mu ret a zubařka nám po telefonu řekla, že by mohlo jít o odumírání zubu, tak jsme vyrazili,“ popsal situaci Řeřucha. Se svým synem to měl k zubaři blízko, pochází totiž z Brna.

Naopak Pavel Domes musel do brněnské nemocnice dojet z Dolních Louček na Tišnovsku. Kvůli tomu se s ním musel k lékaři vypravit i švagr, aby jej po zákroku odvezl domů. „Byl jsem dneska v práci a hned jsem přijel, abych to měl za sebou. Můj zubař bere neobjednané jen ráno, takže jsem musel na pohotovost,“ vysvětlil Domes.

Obdobně dlouhou cestu z Blanska musel absolvovat také Petr Fuksa. Na pohotovost dorazil kvůli komplikacím po vytržení zubu. „Nedokážu zastavit krvácení a doktor mi řekl, že pokud budou nějaké problémy, tak se mám stavit tady,“ uvedl Fuksa důvody, proč ve středu večer dorazil do Úrazové nemocnice.

Pohotovostní služby v Jihomoravském kraji
Zdroj: JMK

Během pohotovosti zubař ošetří desítky lidí

V tamní zubní ordinaci ošetří průměrně okolo čtyřiceti pacientů. Nejvíce z nich do čekárny dorazí okolo 17. hodiny, kdy začíná pohotovostní služba. „Chodí nejvíce do půlnoci, pak je to co půlhodina, hodina až do rána,“ okomentovala návštěvnost zubní lékařka Jana Vránová.

Podle ní by bylo dobré, kdyby bylo pohotovostí více. „Je to pro lidi náročné. Jezdí ze Žďáru, Jihlavy, Kyjova, Třebíče anebo Hodonína,“ vyjmenovala lékařka. Náročné jsou služby ale také pro lékaře, kteří musí zvládnout za noc ošetřit desítky lidí.

Podle zubní lékařky jsou služby občas hektické (zdroj: ČT24)

Vránová doplnila, že o svátcích je čekárna přeplněná. „Musí tu být i další služba, aby se to dalo zvládnout,“ uvedla. O víkendech a o svátcích fungují stomatologické pohotovosti i v jiných nemocnicích v kraji i když v omezeném režimu, například v Břeclavi, Vyškově, Kyjově, Boskovicích a ve Znojmě, naopak v Tišnově, Ivančicích a Hodoníně nikoli.

Naopak mluvčí Krajského úřadu Jihomoravského kraje Monika Brindzáková uvedla, že žádné stížnosti na počet anebo provoz pohotovosti od obyvatel úředníci neevidují. „Proto v tuto chvíli ani neplánujeme tuto službu rozšířit,“ okomentovala situaci Brindzáková. 

S problémy přicházejí častěji mladí lidé

Na pohotovost lidé nejčastěji zamíří kvůli zánětům, rozpadlým zubům, hlubokým kazům anebo povlakům. „Problémy mají dlouho, ale dost pacientů to odkládá až na poslední chvíli. Mají pocit, že už to nemohou vydržet,“ popsala praxi Vránová. Upozornila, že lidé často bolestivé zuby tiší analgetiky v naději, že problém zmizí. „Ale nepřejde,“ dodala.

Na základě zkušenosti podle zubařky chodí na stomatologickou pohotovost nejvíce lidé narození po roce 1990. „Chodí hodně a ty zuby mají opravdu v katastrofálním stavu. Někteří vůbec neví, co je to preventivní prohlídka,“ uzavřela Vránová.